Recept dana: Puslica, starinska torta za sve praznike

12.11.2023

07:53

2

I hrskava i sočna

Recept dana: Puslica, starinska torta za sve praznike
Copyright Profimedia

Kako izabrati tortu za praznik kad ih ima milion? Uopšte, recepata je sada za sve ogroman broj, pa nije lako nikome da kaže to je to. Ipak, postoje neke recepture koje se valjaju po sveskama u kojima su bake i majke zapisivale recepte. To je slučaj i sa tortom koja se zove tako slatko: puslica.

Torta puslica je jedna od torti čija se kora pravi od tzv. mereng mase kao i kore za beze ili tortu Pavlova (za njih se peku tanke kore). Ovaj recept je izdašan i pogodan za veća slavlja. Torta je veoma ukusna, a tome doprinose spolja hrskava kora, a unutra sočan i lagan fil. Iako se možda čini da ima dosta posla, nije tako jer pravi se samo jedna kora, još ako je osušite prethodne večeri, sutradan samo spremite fil, nafilujete je i ukrasite. Takođe je pogodan recept jer možete praviti i od pola mere ili tri četvrtine mere.

Sastojci:

Za koru
  • 12 belanaca
  • 500 g šećera
  • 2 kašike limunovog soka
Pixabay
 

Za fil

  • 12 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 2 kašike gustina
  • 550 g mleka
  • 250 g maslaca
  • 200 g mlevenih oraha ili mlevenog pečenog lešnika
  • 1 šlag
  • 1 vanil šećer

Za ukrašavanje

  • 3 kesice šlaga
Profimedia
 

Priprema

1. Belanca umutite penasto sa prstohvatom soli, te postepeno dodajte šećer u više navrata. Posle toga mutite još pet minuta, pa dodajte sok od limuna. Belanca i šećer moraju biti dobro umućeni.

2. Ovo je velika mera i može se peći u dubokom, velikom plehu od rerne. Pleh treba da se obloži pek-papirom i malo ga podmazati uljem da prione za dno i stranice.

3. Sipajte smesu od belanaca u pleh i dobro je rasporedite po njemu da svugde bude ravnomerno.

4. Koru sušite u rerni koja je prethodno zagrejana na 220 stepeni, a kad ubacite pleh, smanjite je na 150 stepeni i sušite koru sat i 15 minuta. Rernu ne otvarajte tokom pečenja jer će kora splasnuti. Idealno je koru peći uveče, pa je, kad isključite rernu, ostaviti u rerni da se postepeno i lagano ohladi.

5. Ohlađenu koru izvadite iz pleha i pažljivo je odvojiti od pek papira i lagano preneti na tacnu. Kora zbog kiseline u belancima naraste i popuca. Veće delove koji su se podigli i ispucali polako odlomite (par komada) i ostavite na stranu za kasnije. Onda dlanovima lagano pritisnite izdignute delove gore i sa strane, oblikujte malo tortu i poravnajte.

6. Za fil umutite žumanca sa šećerom i gustinom. U tu masu lagano dodajte vrelo mleko i mešajući žicom skuvajte na pari.

7. Ohladite krem. Možete šerpu staviti u veći sud sa hladnom vodom menjajući je nekoliko puta dok se fil ne ohladi. Povremeno ga promešajte. Kad se fil ohladi, spojite ga sa umućenim maslacem i vanilin šećerom. Onda umešajte orahe ili lešnike, a na kraju i umućen šlag. Ohladite ga dobro u frižideru.

8. Veći deo ohlađenog fila sipajte preko kore i poravnajte, a ostatkom premazite koru okolo.

9. Ostaviti tortu u frižider dok umutite šlag. Usitnite rukama one komade koje ste odlomili od kore. Tortu premažite i ukrasite šlagom. Stranice obložite komadićima usitnjene kore. Tortu ostavite da odleži u frižideru i dobro se ohladi i stegne, pa je onda služiti.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike