Kako da napravite poslastičarski krem od žumanaca – osnovu mnogih poslastica
Drugo ime mu je žuti krem od jaja
Poslastičarski krem je osnovni krem koji se koristi u poslastičarnicama, ali u domaćinstvu za pravljene kolača i torti..
Poslastičarski krem (engl. pastry cream) jeste vrsta krema koja se koristi za pripremu raznih slatkih peciva i kolača, kao što su princes-krofne, kroasani, profiterole, krempite, filovi za torte itd. Ovaj krem priprema se od mleka, žumanaca, šećera, brašna i vanile, a neke recepture podrazumevaju i skrob.
Postoji nekoliko različitih recepata za poslastičarski krem, ali u osnovi se priprema tako što se mleko zagreje do vrenja, a zatim se skloni s vatre. U drugoj posudi se pomešaju žumanca, šećer i brašno, a zatim se ta smesa polako ulije u vruće mleko uz stalno mešanje kako bi se izbeglo stvaranje grudvica. Smesa se zatim vraća na vatru i kuva se još nekoliko minuta dok se ne zgusne, uz stalno mešanje.
Kada se krem skuva, dodaje se vanila i potom se ohladi pre upotrebe.
Poslastičarski krem se obično koristi kao punjenje za kolače ili kao fil za torte i kolače, a može se kombinovati i sa drugim sastojcima poput voća, čokolade ili kafe kako bi se dobili različiti ukusi i tekstura.
Obogaćuje se orasima, lešnicima i drugim orašastim plodovima, voćnim pireom, komadićima svežeg ili kandiranog voća, kafom, čokoladom, karamelom.
Ovim kremom se pune krofne, pronces-krofne, ekleri, mini-tortice, on je osnova za većinu torti, a jedna od poznatijih je reform torta.
Ukoliko pravite krem za princes-krofne ili eklere, obogatite ga čvrsto ulupanom slatkom pavlakom – i dobićete na čvrstoći i laganom, vazdušastom ukusu.
Originalni recept za poslastičarski krem
- 4 žumanceta
- 120 g šećera
- 500 ml mleka
- 60 g gustina
- 60 g maslaca
- 1 kašika ekstrakta vanile, 2 vanilin vanilin šećera ili štapić vanile
Priprema
U šerpi umutite žumanca sa šećerom tako da žumanca promene boju, dodajte gustin i preostalih 100 ml mleka, sve dobro umutite.
Postepeno sipajte mleko i sve vreme mutite. Kada sipate sve mleko, stavite šerpu na slabu vatru i sve vreme mutite vodeći računa da vam se ne stvore grudvice.
Sklonite s vatre, ubacite maslac, promešajte i prekrijte krem kesom ili folijom, te ostavite da se ohladi. Hladan krem umutite mikserom – tada je spreman za upotrebu.
Sada možete dodati željene sastojke – poput slatke pavlake, čokolade, oraha... po želji.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari