Kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda? Obavezno im pogledajte peteljke, a jedna stvar će otkloniti svaku sumnju

29.05.2022

12:15

0

Obavezno obratite pažnju na veličinu i broj semenki

Kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda? Obavezno im pogledajte peteljke, a jedna stvar će otkloniti svaku sumnju
pexels-alexander-mils-2103963 - Copyright Pexels

U toku je sezona jagoda i potrebno je da znate kako da izaberete najkvalitetnije i što je najvažnije, domaće jagode, koje nisu prepune pesticida. Nekoliko trikova će vam pomoći u tome.

Pre svega, domaće jagode su zdravije i svežije, ali propadaju brže jer nisu toliko, ili nisu uopšte hemijski tretirane. Prepoznaćete ih tako što su i spolja i iznutra iste boje, a prepune su i semenki i prilično su sitne. Sa uvoznim jagodama je situacija potpuno drugačija. One su uglavnom krupnije i semenke su ređe.

Pexels
 

Domaće jagode ćete prepoznati i po intenzivnom, prepoznatljivom mirisu. Takođe, nikada nisu istog oblika i veličine, a nisu ni istog ukusa sa svih strana. Razlog za to jeste u činjenici da sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na voće.

Ono na šta još treba da obratite pažnju jesu peteljke. One su na uvoznim jagodama velike, tamnozelene i savršenog su oblika, dok su na domaćim jagodama nešto bleđe jer su nedavno ubrane.

Pexels
 

Međutim, domaće jagode imaju jednu "manu", a to je da brže izgube na svežini i postanu gnjecave, pa da bi svežinu što duže zadržale, dobro ih operite i stavite u staklenu teglu na čijem dnu će stajati papirni ubrus koji će vremenom skupljati višak vlage, što će jagodama produžiti svežinu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike