Kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda? Obavezno im pogledajte peteljke, a jedna stvar će otkloniti svaku sumnju
Obavezno obratite pažnju na veličinu i broj semenki
U toku je sezona jagoda i potrebno je da znate kako da izaberete najkvalitetnije i što je najvažnije, domaće jagode, koje nisu prepune pesticida. Nekoliko trikova će vam pomoći u tome.
Pre svega, domaće jagode su zdravije i svežije, ali propadaju brže jer nisu toliko, ili nisu uopšte hemijski tretirane. Prepoznaćete ih tako što su i spolja i iznutra iste boje, a prepune su i semenki i prilično su sitne. Sa uvoznim jagodama je situacija potpuno drugačija. One su uglavnom krupnije i semenke su ređe.
Domaće jagode ćete prepoznati i po intenzivnom, prepoznatljivom mirisu. Takođe, nikada nisu istog oblika i veličine, a nisu ni istog ukusa sa svih strana. Razlog za to jeste u činjenici da sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na voće.
Ono na šta još treba da obratite pažnju jesu peteljke. One su na uvoznim jagodama velike, tamnozelene i savršenog su oblika, dok su na domaćim jagodama nešto bleđe jer su nedavno ubrane.
Međutim, domaće jagode imaju jednu "manu", a to je da brže izgube na svežini i postanu gnjecave, pa da bi svežinu što duže zadržale, dobro ih operite i stavite u staklenu teglu na čijem dnu će stajati papirni ubrus koji će vremenom skupljati višak vlage, što će jagodama produžiti svežinu.
BONUS VIDEO:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari