Kraljica na večni počinak otišla "jaguarom" čiji je dizajn lično odobrila (FOTO)

21.09.2022

10:03

0

Autor: D. R.

Pogrebni automobil prvi put je korišćen 13. septembra kada je u njemu prevezen kraljičin kovčeg iz vazduhoplovne baze RAF Northolt do Bakingemske palate

Kraljica na večni počinak otišla "jaguarom" čiji je dizajn lično odobrila (FOTO)
Tan2022-9-19_182922484_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Clive Rose

Kraljicu Elizabetu II do njenog poslednjeg počivališta u zamku Vindzor prevezao je modifikovani "jaguar", čiji dizajn je svojevremeno odobrila lično kraljica.

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete II juče je prenet u dvorac Vindzor - kako nalaže tradicija - specijalnim vozilom britanske proizvodnje.

Tanjug/AP Photo/Niall Carson
 

Ovo državno pogrebno vozilo zasnovano je na limuzini "jaguar" XJ iz 2010. i navodno su ga dizajnirali Kraljevsko domaćinstvo i Jaguar Land Rover. Kako prenosi Bazaar, kraljica je konsultovana o planovima i odobrila je konačni dizajn automobila pre svoje smrti.

Tanjug/AP Photo/Daniel Leal
 

Vozilo je modifikovala i prilagodila kompanija Wilcox Limousines, sa sedištem u Viganu. Pogrebni automobil prvi put je korišćen 13. septembra kada je u njemu prevezen kraljičin kovčeg iz vazduhoplovne baze RAF Northolt do Bakingemske palate.

Youtube/Sky News
 

Veliki prozori omogućavaju ožalošćenima da imaju jasan pogled na kraljičin kovčeg tokom vožnje od Vestminsterske opatije do Vindzora.

Profimedia
 

Neke od izmena na vozilu uključuju tanje krovne stubove u poređenju sa standardnim modelima i povišeni krov.

Državno pogrebno vozilo je ofarbano u nijansi Royal Claret, iste boje kao i ostala službena kraljevska i državna vozila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike