Japanski stručnjak na strani Vladimira Stojkovića: Ako i ostali budu radili isto što i Asano, Evropa će biti zaključana za Japance

16.05.2021

10:43 >> 11:09

0

Poznavalac srpskog sporta Japanac Mitsumasa Egašira kaže da akcija Asana nije pohvalna, iako jeste legalna

Japanski stručnjak na strani Vladimira Stojkovića: Ako i ostali budu radili isto što i Asano, Evropa će biti zaključana za Japance
Copyright MN Press

Japanski “Yahoo sport” objavio je još jedan tekst koji se bavio fenomenom odlaska Takume Asana iz Partizana. Svoje viđenje cele situacije oko krilnog igrača crno-belih i selekcije Japana dao je Mitsumasa Egašira, direktor Japanske asocijacije sportova, a prvo pitanje na koje je morao da se izjasni bila je procena odgovornosti igrača u odluci da napusti klub.

Egašira tvrdi da Asano nije dobro razumeo odnos koji Srbija, kao njegova zemlja domaćin, gaji prema fudbalu. Takođe, iako veruje da se pravo nalazi na njegovoj strani, Egašira smatra da njegov zemljak nije smeo da se izdvaja u odnosu na ostale igrače Partizana, koji su poput njega prinuđeni da čekaju zakasnele plate, pa stoga on ima razumevanje za njihovu ljutnju što je otišao iz Beograda bez pozdrava.

– Moramo da imamo u vidu situaciju u kojoj je Srbija, gde se klub nalazi, i o razlikama koje se pojavljuju u tretmanu između srpskih i stranih igrača. Partizan Beograd, u kome je Asano igrao, osvojio je 27 titula prvaka i 11 naslova kupa. Od bivše Jugoslavije do danas to je klub koji predstavlja Srbiju zajedno sa Crvenom zvezdom Beograd. Upravljanje klubom je neuporedivo lošije u poređenju sa zapadnoevropskim fudbalskim klubovima. To je zato što se politička i ekonomska nestabilnost u zemlji, od građanskog rata u Jugoslaviji 1991. do proglašenja nezavisnosti kao Srbije 2006. godine, ostavila traga. Kašnjenje plata su i dalje uobičajena u srpskom fudbalu, ali srpski igrači koji igraju u domaćim klubovima nemaju pravo da otkažu ugovor čak i ako im plate ne budu isplaćene. Zbog toga moraju da nastave da igraju – priča o Srbiji japanski poznavalac Egašira i nastavlja:

MN Press

– S druge strane, strani igrači imaju pravo da otkažu ugovor sa svojim klubom ako im ne isplati platu. FIFA pravilima predviđeno je da ako igraču dva puta kasni isplata plate iz kluba, može upozoriti klub i obavestiti ga o otkazivanju ugovora u roku od 15 dana. Iako su njihovi saigrači bili neplaćeni, borili su se da osvoje ligu i domaće pehare ove sezone. U međuvremenu, Asano, koji je dobio posebna prava u timu i za koji se navodi da prima veću platu od ostalih saigrača, iznenada je otišao bez reči pozdrava jer “nije plaćen”. Zar onda nije prirodno što su ga saigrači kritikovali? Asanove akcije ovog puta su legitimne, ali nisu za pohvalu.

Na primer, za Srbiju, koja je nastavila da igra fudbal u ratu, fudbal je društvena osnova i poput električne energije, vode i gasa postao je neizostavni deo života.

Kako će slučaj Asana o uticati na druge japanske igrače. Takođe, šta bi japanski fudbaleri trebali imati na umu prilikom prelaska u inostrani klub?

Ako japanski igrači budu radili isto što i Asano, jedan za drugim u prekomorskim klubovima biće izbačeni sa globalnog fudbalskog tržišta. Razlog: Novac im je važniji od tima, saigrača i navijača – objašnjava Egašira:

– Kada japanski fudbaler pređe u inostrani klub, on će naravno naučiti jezik te zemlje, ali će u potpunosti naučiti i istoriju te zemlje i kakvu ulogu fudbal igra u toj zemlji. Morate razumeti da biste delovali. Pored toga, nisu retki slučajevi koji su japanskom zdravom razumu nezamislivi, poput neisplaćenih zarada i rasne diskriminacije, pa morate biti spremni da živite kao fudbaler u toj zemlji. Na primer, za Srbiju, koja je nastavila da igra fudbal u ratu, fudbal je društvena osnova i poput električne energije, vode i gasa postao je neizostavni deo života. Srpski igrači nastavljaju da igraju čak i ako im plate ne budu isplaćene. Kao što sam već pomenuo, možda neće imati pravo da otkažu ugovor sa klubom, ali su rekli: Ja sam odgovoran za osnovu društvo. To je osećaj misije koji nose u sebi. Neophodno je razumeti razliku između sportskog duha u Japanu i inostranstva. Za njih je Asano odabrao novac nipodaštavajući važnost tima. Mislim da je to zato što Asano nije znao koncept tima.

MN Press

Pomenuli ste da je “fudbal socijalna infrastruktura za Srbiju”. Da li fudbal može bitno da promeni društvo u zemlji?

Pročitajte još

– Može mnogo toga. Na primer, jugoslovenski sukob koji se dogodio 1991. godine počeo je 13. maja prethodne godine na stadionu Maksimir, stadionu u Zagrebu, u Hrvatskoj, između zagrebačkog Dinama (Hrvatska) i beogradske Crvene zvezde. Neredi koji su se dogodili pre meču pokrenuli su rat, a sukob između naroda proširio se tokom jugoslovenskih ratova. U nekim zemljama fudbal nije samo sport. Ako ga ne razumete tačno, može vam se zameriti iako ste legalno učinili pravu stvar – zaključio je Egašira.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike