Verder vratio svog "Aleksa Fergusona" da ga spasava od ispadanja: Tomas Šaf u novoj misiji na "Vezeru"

16.05.2021

09:26

0

Čuveni trener koji je 1999. godine spasio Verder od ispadanja, pa pet godina kasnije osvojio titulu, ponovo na klupi

Verder vratio svog "Aleksa Fergusona" da ga spasava od ispadanja: Tomas Šaf u novoj misiji na "Vezeru"
Copyright Profimedia

Kasno sinoć posle poraza od Augsubrga, uprava Verdera je pred odigravanje poslednjeg 34. kola odlučila da promeni trenera. Mladi 38-godišnji Florijan Kofeld smenjen je nakon što je tim vodio na devet mečeva u nizu bez pobede. Tako je ekipa sa stadiona “Vezer” došla u zonu ispadanja pre odlučujuće utakmice protiv Borusije Menhengladbah u Bremenu. Umesto njega na klupu je vraćen “vojnik kluba”, iskusni Tomas Šaf, koji je doneo poslednju titulu osvojenu 2004. godine i zbog svoje vernosti zelenima često je poređen sa legenedarnim Aleksom Fergusonom.

– Nažalost, posle utakmice u Augsburgom više nismo uvereni da je dobar ostanak Florijana Kofelda. Zbog toga smo posle utakmice razgovarali sa članovima Upravnog odbora i na kraju došli do ove odluke da promenimo trenera rekao je sportski direktor Frank Bauman.

Kofeld je prvi sastanak upozorenja sa upravom imao pre tri nedelje kada je Verder sedmi put zaredom izgubio protiv Union Berlina sa 3: 1. Bauman je i nakon toga uveravao navijače da klub ne želi promene na klupi, ali je strpljenje izdalo sve u rukovodstvu posle poraza u 33. kolu. Novi trener Šaf je klupska legedna koja je kao igrač i trener proveo na Vezeru preko četiri decenije. Od jula 2018. godine zaposlen je kao tehnički direktor kluba, a sada će u psolednjem kolu morati da vadi kestenje iz vatre. Verder  se nalazi na 16. mesto (31 bod), koje vodi u baraž sa trećim timom “cvajte”, ali pred poslednjih 90 minuta gotovo da su poravnati sa Kelnom (30 bodova) i Arminijom (32). Sledeće subote Keln dočekuje Šalke, dok Arminija gostuje Štugartu.

– Srećni smo što će Tomas preuzeti ovaj zadatak u ovako nesigurnoj situaciji za klub. Nadamo se da će izneti svoje iskustvo za sto i složiti igrače na najbolji mogući način za poslednju utakmicu u sezoni – rekao je Bauman.

Šezdesetogodišnji Šaf je poslednji put radio kao trener 2016. godine, kada nije uspeo da spreči ispadanje Hanovera iz Bundeslige. Prethodno je radio i u Ajntrahtu iz Frankfurta u sezoni 2014/15.

– Ovo je naravno ogroman izazov, ali i dalje imamo priliku da ostanemo u ligi. Imamo malo vremena, ali učinićemo sve što možemo da to postignemo sa verom u sopstvene snage.

Istorija otkriva da je Šaf već jednom spasio Verder kada je preuzeo tim od smenjenog Feliksa Magata 1999. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike