60 godina Dipos-a: Ambasadori 10 arapskih zemalja posadili stablo prijateljstva

15.09.2022

17:29

0

Autor: A.G.

Kuglasti bagrem kao simbol dobrih i dugogodišnjih prijateljskih odnosa

60 godina Dipos-a: Ambasadori 10 arapskih zemalja posadili stablo prijateljstva
dipos (17) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Danas je u sedištu Društva za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“, koje nizom manifestacija obeležava 60 godina poslovanja i isto toliko godina Diplomatske kolonije na Dedinju, održana svečana ceremonija sadnje stabla prijateljstva sa 10 ambasadora arapskih zemalja u Republici Srbiji.

Sadeći kuglasti bagrem kao simbol dobrih i dugogodišnjih prijateljskih odnosa, direktor „Dipos“-a, Đoko Krivokapić, zahvalio se prisutnim ambasadorima na poverenju, dosadašnjoj saradnji i nastojanju da se odnosi „Dipos“-a i njihovih ambasada kontinuirano unapređuju i razvijaju.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

„Ovaj dan biće posebno upamćen u istoriji  „Dipos“-a. Ponosan sam što je meni pripala ta čast da danas, zajedno sa vama, u godini obeležavanja za nas izuzetno značajnih jubileja, zasadimo ovo drvo u znak zahvalnosti za proteklih 60 godina poverenja koje je diplomatski kor u Beogradu ukazao „Dipos”-u, što je temelj i bit njegovog poslovanja i postojanja“, rekao je Krivokapić koji je prvi put od osnivanja Društva ugostio grupu ambasadora arapskih zemlja u Srbiji.

„Duboko sam uveren da ćemo u narednim godinama dodatno izgraditi naše prijateljstvo i unaprediti našu saradnju i u ime toga zasaditi još mnogo stabala koja će rasti i razvijati se, osnaženi našom zajedničkom brigom i zalaganjem, da ovakvi trenuci prerastu u tradiciju“, dodao je Krivokapić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

„Dipos“ sa mnogim ambasadama arapskih zemalja u Republici Srbiji neguje višedecenijsku saradnju koja je danas prerasla u jake prijateljske odnose, čime se dodatno učvršćuje veza Republike Srbije sa ovim zemljama.

 - „Upravo ti tradicionalno dobri odnosi i međusobno poverenje su proizvod svega onoga što je danas ovde prezentovano kroz jedan lep i simboličan čin sadnje stabla prijateljstva, kaže direktor Društva za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ Ðoko Krivokapić za 24sedam .

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 - „Mi smo jedna od prvih stanica na koju ambasadori stranih zemalja u Srbiji dolaze zarad pronalaska što kvalitetnijeg i udobnijeg kutka za sebe i svoju porodicu. Suština je obezbediti im osećaj doma daleko od njihovog doma, jer je jako važno da diplomate i njihove porodice steknu takav osećaj. Tako i ne čude mnogi dirljivi i emotivni momenti koji se dešavaju u "Dipos"-u po isteku mandata diplomata, odnosno po odlasku ambasadora i njihovih porodica iz Srbije“, objašnjava Krivokapić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 
Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“, osnovano je 1962. godine, nakon potpisivanja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, što je označilo početak zlatnog doba diplomatije. Danas je jedna od 0,4% poslovno najstabilnijih kompanija u Srbiji i višestruko je nagrađivana Sertifikatom bonitetne izvrsnosti. Upravlja sa preko 300 nekretnina u vlasništvu Republike Srbije, prvenstveno namenjenih potrebama smeštaja diplomatske i međunarodne poslovne zajednice.

Osnovano kao državno preduzeće za upravljanje i održavanje državne imovine, sa ciljem da diplomatskim predstavnicima obezbedi udoban i komforan prostor za život i rad, „Dipos“ sa mnogim ambasadama arapskih zemalja u Republici Srbiji neguje saradnju koja traje više od 60 godina, a koja je danas prerasla u jake prijateljske odnose, čime se dodatno učvršćuje veza Republike Srbije sa ovim zemljama.

Promo/Dipos
 

„Arapske zemlje imaju dugu istoriju saradnje sa Srbijom, Jugoslavijom i „Diposom” i veliko nam je zadovoljstvo da sarađujemo sa našim prijateljima. Nalazimo se na veoma lepom mestu, za mene lično jednom od najlepših mesta u Beogradu. Ova Kolonija osnovana je kada je započeta saradnja sa Arapskim zemljama i imala je izuzetno značajnu ulogu. Znamo koliki je značaj „Dipos“-a za državu Srbiju i trudićemo se da zajedničkim ulaganjem jačamo veze između nas i države Srbije. Želim da pohvalim napore koje direktor „Diposa” Đoko Krivokapić ulaže i nadam se da ćemo i u budućnosti imati prilku da sarađujemo i da će nam „Dipos“ kao i do sada pružati najbolje uslove za život i rad, nas i naših kolega. Neka ovo drvo predstavlja znak našeg dugoročnog prijateljstva”, izjavio je u ime prisutnih ambasadora doajen diplomatskog kora u Republici Srbiji, ambasador Države Palestine Mohamed Nabhan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 -- „Kada dođete u stranu zemlju teško je orijentisati se, zato je važno imati partnere kao što je „Dipos“ da vam ponudi pravo mesto za što ugodniji boravak. „Dipos“ je sigurna kuća koja nudi sve što nam je potrebno za stanovanje i za rad u zemlji u kojoj provodimo godine svog mandata. Ambasada Palestine sarađuje sa Dipos-om već više od 30 godina i koristi njegove smeštajne kapacitete za potrebe službenika ambasade i njihovih porodica“, zaključio je za 24sedam Njegova ekselencija ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Pored ambasadora Države Palestine, svečanosti su prisustvovali ambasador Kraljevine Maroko Mohamed Amine Belhaj, ambasador Države Katar Faris Rumi Al Naimi, ambasador Arapske Republike Egipat Basel Salah Mustafa Ahmed, ambasador Države Libije Mohamed Galbun, ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir Fatah Mahraz, ambasador Savezne Republike Somalije Mohamed Abdulahi Ahmed, ambasador Države Kuvajt Fajiz Mejbel Almutairi, otpravnik poslova ambasade Sirijske Arapske Republike, Amar Avad i kao i otpravnik poslova ambasade Republike Tunis.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi