Čak 95 odsto nemačkih kompanija ponovo bi ulagalo u Srbiju

14.09.2022

12:37

0

Autor: S. G.

Šta su pokazali rezultati najnovije ankete o privrednom ambijentu u Srbiji koju je uradila Nemačko-srpska privredna komora

Čak 95 odsto nemačkih kompanija ponovo bi ulagalo u Srbiju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Čak 95 odsto nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji i članice su Nemačko-srpske privredne komore (AHK), a koje su učestvovale u anketi o privrednom ambijentu u našoj zemlji, ponovo bi investiralo u Srbiji, rekao je danas direktor AHK Aleksander Markus.

- To je najbolji rezultat do sada. Veliki broj nemačkih preduzeća u ovom trenutku traga za novim dobavljačima, a zemlje Zapadnog Balkana svakako stoje u fokusu potencijalnih nemačkih investitora – naglasio je Markus.

Kako su sumirali rezultate ankete u AHK u kojoj je učestvovalo više od 100 kompanija, uprkos posledicama pandemije, kao i sukoba u Ukrajini, polovina anketiranih, 52 odsto, svoje poslovanje u Srbiji ocenjuje dobrim, a samo jedan odsto nedovoljno dobrim. I prognoze poslovanja za 2022. godinu, kako navode, sadrže optimizam u odnosu na period od pre tri godine jer samo 10 odsto anketiranih strahuje od pogoršanja.

- Što se tiče planova, 60 odsto kompanija namerava da i dalje investira u Srbiju. Taj broj se udvostručio u odnosu na prošlu godinu. Svoje poslovanje 52 odsto firmi ocenjuje kao stabilno i dobro – istakao je Markus.

Kada se radi o razvoju poslovanja i zapošljavanju, 49 odsto anketiranih kompanija planira povećanje broja zaposlenih, 46 odsto ne planira promene na tom polju, a pet odsto smatra da će broj zaposlenih opadati.

Nemci zaposlili 78.000 ljudi u Srbiji

Više od 400 kompanija u Srbiji su članice Nemačko-srpske privredne komore, a one zapošljavaju ukupno oko 78.000 radnika.

- Do sada su nemačke kompanije u Srbiji investirale 3,7 milijardi evra - naveo je Kajzer.

Trgovinska razmena Srbije i Nemačke iznosila je 7,6 milijardi evra u 2021. godini

Takođe, tokom 2022. 46 odsto kompanija planira uvećanje investicija, dok samo 10 odsto najavljuje smanjenje.

Rukovodilac privrednog odeljenja nemačke ambasade Denis Kajzer ocenio je da anketa pokazuje da će se trend poboljšanja daljeg razvoja ekonomskih odnosa Srbie i Nemačke nastaviti.

On kaže da potencijal za dalje poboljšanje poslovanja u Srbiji vidi pre svega u borbi za obezbeđenje ulaganja u obnovljive izvore energije i potrebi da se nastavi borba protiv korupcije i za veću transparentnost javnih tendera.

Kao faktori koji utiču na poslovanje najlošije su ocenjeni pravna sigurnost, borba protiv korupcije, transparentnost javnih tendera, efikasnost poreskog sistema, ali i raspoloživost radne snage.

Nemački privrednici kao najveći rizik za dalji razvoj posla u Srbiji navode cene energije i sirovina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike