EKSKLUZIVNO – Ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo: Uživam kada sam sa Srbima, slični smo po mnogo čemu, a najpre po mentalitetu

31.03.2021

17:30 >> 17:35

0

Primećujem da se Srbi na Kubi osećaju veoma prijatno, kao svoj na svome

EKSKLUZIVNO – Ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo: Uživam kada sam sa Srbima, slični smo po mnogo čemu, a najpre po mentalitetu
Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Dok Srbi pred novu turističku sezonu razmišljaju o putovanju u Albaniju, Crnu Goru i Tanzaniju, jedine zemlje u koje u ovom trenutku mogu da odu bez ikakvih uslova, nova ponuda stiže sa Kariba. Sasvim precizno, sa Kube, za koju je, doduše, neophodan negativan PCR test, ali koja ima mnoge druge prednosti, kaže, u ekskluzivnom razgovoru za 24sedam, Njegova ekselencija ambasador Republike Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo.

– Ja ne znam nikoga ko je otišao nezadovoljan sa Kube. Uvek preporučujem da se na Kubu dođe na najmanje 15 dana – da se sedam dana provede u Varaderu i još sedam u Havani. Mnogo je lepog na tim mestima – kultura, otvoreni i srdačni ljudi, baš kao što su i Srbi. Primećujem da se Srbi na Kubi osećaju veoma prijatno, kao svoj na svome. Slični smo po mnogo čemu, a najpre po mentalitetu, po tome što volimo da se šalimo i družimo.

Pixabay

Dobro govorite naš jezik i primećuje se da ste u Srbiju došli dobro pripremljeni.

– Sve to je tačno, samo što se od tada zemlja dosta promenila. Sada je modernija. Ali ja čuvam uspomenu na ono vreme velike Jugoslavije. Na kursu u institutu za tumače u Havani, ja sam se sa samo 15 godina odlučio za srpski jezik, jer sam i ranije čitao o vašoj zemlji i interesovao se za nju. Sudbina je htela da godinu dana provedem na studijama u Sarajevu. Mislio sam da su na to svi zaboravili, a onda mi je mnogo godina kasnije stigla ponuda da službu nastavim u Srbiji. U mladosti nije lako uočiti šta vas u životu čeka. Ali pošlo mi je za rukom da se stvari podudare. Neverovatno i neočekivano.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Posao ambasadora podrazumeva mnoge protokole, zvanične sastanke i razgovore, ali kako teče vaš svakodnevni život u Beogradu?

– Uživam kada sam sa Srbima, volim druženje sa vašim narodom. Obožavam leto u Srbiji. Ljudi, vreme, kultura, a posebno hrana, nešto su što izuzetno volim u vašoj zemlji. Svakog dana u ambasadi ručamo na „srpski način”. Ponekada mi nedostaje kubanska kuhinja, pa napravimo nešto naše, ali ipak najviše jedemo srpsku hranu.

Kako doživljavate susrete sa običnim ljudima?

– Osećam da nas Srbi vole. Vidim to i na pijaci, gde često idemo, jer volimo da sami kupujemo namirnice. Često prodavci insistiraju na tome da saznaju odakle smo. A kada čuju da je to Kuba, obraduju se.

Da li postoji nešto što vam se u Srbiji ne dopada?

– Ne volim hladnoću, zimu, kišu i mraz. I to je jedino što mi smeta u Srbiji.

Na Kubi nema prave zime, pa ni zimske garderobe?

– Što se toga tiče, najviše mi nedostaje naš način oblačenja. Pre svega, na Kubi je suviše toplo, pa se ne nose kravate. U formalnim prilikama nosi se posebna, tradicionalna bela kubanska košulja kratkih rukava, poznata kao gvajabera, koju oblačimo umesto odela. Inače, na ulici se ljudi odevaju neformalno, jer je to u velikoj meri uslovljeno vremenom.

Pixabay

– Važno je znati da je Kuba „treći svet“ i da kod nas niko ne treba da traži luksuz, jer ga neće naći. Kuba je nešto potpuno drugačije. Ako želite luksuz, idite u Ameriku, Englesku, Italiju, ali ako hoćete da vidite divnu prirodu i upoznate dobre ljude, onda dođite na Kubu. Unapred morate znati da je Kuba zemlja gostoprimljivih ljudi, u kojoj je svaki gost dobrodošao i lepo primljen, pogotovo ako je iz Srbije.

Uostalom, naše dve zemlje mnogo toga veže.

– Kao i svaka zemlja, i Kuba ima problema. U našem slučaju to su sankcije, a i situacija sa privredom je teška. Sada je i turizam u problemu, jer smo izgubili 90 odsto turizma od pojave korone, a on je lokomotiva naše privrede. Ali ne sumnjam u naš oporavak, posebno s pojavom naše vakcine. Nisu uspeli da nas sruše, a to je tako najpre zbog ljudi. Situacija jeste teška, ali zemlja ide dalje. Naša nacija je vrlo jaka, i uvek je to bila, što se kroz istoriju i vidi. Mi poteškoće umemo da savladamo.

Najveća poteškoća za sve nas trenutno je pandemija koronavirusa. Kako se u vašoj zemlji narod bori sa ovim velikim problemom?

– Mi spremamo dve vrste vakcine. Još nisu odobrene, jer ne preskačemo faze u istraživanju. Radi se prema pravilima i zato se moramo još malo strpeti. Verujem da će naša vakcina biti veoma efikasna i uspešna. Sve ono što danas dolazi s Kube, a u vezi je s medicinom, dolazi zahvaljujući političkoj volji Fidela Kastra. Kada pre 30 godina niko nije mogao pomisliti da će nam se desiti pandemija, on je inicirao osnivanje instituta u Havani, gde se danas proizvode sve vakcine, kako one protiv karcinoma pluća, tako i ove nove, protiv korone.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Posle toliko godina, u mogućnosti smo da rešavamo najveći problem današnjice, pandemiju kovida 19. I sve to je bila vizija jednog čoveka – podseća ambasador del Todo, i naglašava:

– Treba se vakcinisati, to je veoma važno. Vlada Srbije je obavila mnogo dobar posao s nabavkom vakcina i zato je pravi primer celom svetu. Ovde čovek ne samo što ima vakcinu, već ima i veliki izbor.

A vaš izbor je bio – Srbija?

– Kada kucam na vrata u Srbiji, otvaraju mi se. Velika je podrška i solidarnost između naše dve zemlje. Kuba je zemlja pod sankcijama. Mi svake godine u UN predlažemo rezoluciju protiv sankcija i dobijamo podršku skoro svih zemalja na svetu, osim Amerike i Izraela. I Srbija nas podržava svake godine, uvek dobijemo vaš glas. Mi podržavamo Srbiju po pitanju Kosova. Za nas Kosovo nije nezavisna država, već deo Srbije, i to je jasno. Kada pričam sa ljudima, uvek kažem: „Srbija i Kosovo su jedna zemlja, nikako dve.“

Vaš mandat ambasadora Republike Kube u Srbiji ističe krajem ove godine. Da li će vam biti teško da napustite Srbiju?

– Sigurno hoće, jer je Srbija moja druga zemlja, ali je došlo vreme da se pođe kući – poručio nam je, na rastanku, Njegova ekselencija ambasador Republike Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike