Samo deo šokantnih stvari koje kraljica može da sprovede u delo

12.02.2022

15:00

0

Autor: 24sedam

Kraljica Elizabeta II je monarh sa najdužom vladavinom u istoriji

Samo deo šokantnih stvari koje kraljica može da sprovede u delo
Kraljica Elizabeta II Profimedia - Copyright Profimedia

Iznenadićete se nekim od zapanjujućih moći koje ona zapravo ima.

Kraljica Elizabeta II je suvereni vladar Ujedinjenog Kraljevstva od 1952. godine. U dobi od 25 godina, odmah nakon očeve smrti, preuzela je tron.

Ove godine obeležava svoj platinasti jubilej – 70 godina dugu vladavinu koja uključuje nekoliko ključnih trenutaka u britanskoj istoriji.

Tokom njenog boravka na tronu, svet se drastično promenio, uključujući i moći koje ona zapravo ima.

Kraljica može da objavi rat

Kraljica je jedina osoba u Velikoj Britaniji koja ima moć da objavi rat drugim zemljama. Međutim, njena moć nije apsolutna. Vlada i premijer bi to takođe morali da podrže.

Kraljica Elizabeta II to nikada nije učinila tokom svoje vladavine. Poslednji monarh koji je to učinio bio je njen otac kralj Džordž VI, koji je objavio rat nacističkoj Nemačkoj 1939. godine.

Profimedia
 

Može imenovati Lordove i vitezove

Kraljica ima moć da imenuje lordove, koji mogu da sede u parlamentu. Ali, kao i mnoga ovlašćenja, ovo se sprovodi samo „po savetu“ izabranih ministara vlade.

Kraljica, koja je suvereni vladar, može nekoga proglasiti vitezom da bi mu odala počast za doprinos ili uspešno obavljanje javne funkcije.

Toby Melville/Pool Photo via AP
 

Kraljici nije potreban pasoš za putovanje

Prema britanskom zakonu, kraljici nije potreban pasoš za putovanje. Svi britanski pasoši izdati su sa ukazom kraljice Elizabete II, zato je bespotrebno da i ona ima jedan. Kraljica je za skoro 70 godina vladavine posetila 116 zemalja i to bez pasoša.

Kraljici nije potrebna ni vozačka dozvola da bi sela za volan. Po zakonu ona može da vozi bez dozvole, a naučila je da vozi tokom Drugog svetskog rata kada je vozila kamion Prve pomoći.

Profimedia
 

Kraljica ima privilegiju da slavi dva rođendana. Njen zvanični rođendan je 21. aprila. Druga proslava organizuje se druge subote u junu i reč je o velikoj i šarenoj paradi. Tradiciju je započeo još kralj Džordž II. Održava se u junu kako bi bilo lepo vreme.

AP Photo/Frank Augstein
 

Kraljica je izuzeta od krivičnog gonjenja

Kraljica je imuna na krivično gonjenje i ne može biti primorana da svedoči na sudu.

Na kraljevskom veb-sajtu se objašnjava: „Iako se građanski i krivični postupak ne može pokrenuti protiv suverena kao osobe prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva, kraljica vodi računa da osigura da se sve njene aktivnosti u njenom ličnom svojstvu sprovode u strogom skladu sa zakonom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike