Glumci spašavaju Tolkinovu kuću

05.12.2020

13:30 >> 10:36

0

Sadašnji vlasnici su odlučili da za tri meseca odlože prodaju

Glumci spašavaju Tolkinovu kuću
Copyright Profimedia

Zvezde filmova „Gospodar prstenova“ i „Hobit“, Ser Ijan Mekelen i Martin Frimen, uključili su se u kampanju za otkup nekadašnje kuće pisca J.R.R. Tolkina u Oksfordu.

Dobrotvorna organizacija, „Projekt Nortmor“, koju je pokrenula spisateljica Džulija Golding, pokušava da prikupi 4,5 miliona funti sa kojima će otkupiti kuću u broju 20 ulice Nortmore. Ideja je da se kuća pretvori u književni centar u čast pisca. Sadašnji vlasnici su zato odlučili da stavljanje kuće na tržište odlože za tri meseca kako bi ova organizacija dobila više vremena da prikupi novac.

Profimedia

Ijan Mekelen, koji je glumio čarobnjaka Gandalfa, i Martin Frimen, koji je bio Bilbo Bagins, pridružili su se grupi glumaca koji pokušavaju da se potrebna svota što pre prikupi a ideju je podržala i pevačica Eni Lenoks.

Tolkinova porodica živela je u toj kući od 1930.godine do kraja II svetskog rata. U njoj je nastala knjiga „Hobit“ i deo „Gospodara prstenova“. Ukoliko kampanja uspe, u noj će biti otvoren prvi centar posvećen utemeljenju novog žanra fantastike.

Za otkup kuće potrebno je prikupiti četiri miliona funti, dok bi ostatak novca bio uložen u renoviranje. Zbog činjenice da se kuća, inače na listi objekata od posebne istorijske važnosti, nalazi u stambenoj četvrti, zakonski ona ne može postati muzej. Zato bi, jednoga dana, ako prikupljanje novca bude uspešno, ljubitelji i poštovaoci Tolkina biti gosti u njoj. Tu bi se održavali razne aktivnosti kao što su tečajevi kreativnog pisanja, kao i mesto gde bi pisci mogli da rade na svojim delima.

Pixabay

U slučaju da se novac ne prikupi, iz organizacije poručuju da će sve što stigne na račun biti iskorišćeno za promociju Tolkinovog nasleđa i slavljenje kreativnosti.

Filmovi snimljeni prema Tolkinovim delima zaradili su mnogo novca na bioskopskim blagajnama i višestruko su se isplatili producentima. Trilogija „Gospodar prstenova“ zaradila je 2,96 milijardi dolara a „Hobit“ nešto malo manje – 2,93 milijarde.

Pročitajte i ovo:

Daniela Skoković, bibliotekarka iz Požege o kojoj se nadaleko čulo: Za vreme karantina deci sam čitala knjige preko Fejsbuka

Usudite se da sanjate: Irci koji su to probali i pobedili!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike