Pronađen redak novčić star 1.900 godina! Kovan u Aleksandriji sa znakom Zodijaka "Rak ispod Lune" i rimskim imperatorom (FOTO)

26.07.2022

21:49

0

Autor: I.P.

Komad Lune pronađen među "malom ostavom" drugih novčića, a okolnosti nalaza ukazuju na to da je u blizini bio brodolom

Pronađen redak novčić star 1.900 godina! Kovan u Aleksandriji sa znakom Zodijaka "Rak ispod Lune" i rimskim imperatorom  (FOTO)
Tan2022-7-26_18230654_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov)

Izraelski arheolozi su u utorak prikazali redak i "izuzetno dobro očuvan" novčić iz rimskog doba koji datira skoro 1.900 godina unazad i koji prikazuje boginju meseca Lunu, što je prvi takav nalaz u izraelskim vodama.

Novčić kovan u Aleksandriji u današnjem Egiptu sa znakom Zodijaka "Rak ispod Lune" i rimskim imperatorom iz tog doba, Antoninom Pijem, sa druge strane, otkrili su arheolozi iz Izraelske uprave za antikvitete tokom istraživanja kod Haife u severnom Izraelu.

Datira sa „osmom godinom“, što se odnosi na osmu godinu vladavine Antonina Pija, koja je trajala od 138. do 161. godine, deo ere poznate kao Pax Romana, kada je vladao relativni mir širom Rimskog carstva.

Novčić je deo serije od 13 primeraka koji su otkriveni drugde u svetu koji prikazuju 12 znakova Zodijaka i još jedan kompletan točak Zodijaka, saopštila je IAA.

- Ovo je prvi put da je takav novčić otkriven kod obale Izraela - rekao je u saopštenju Jacob Sharvit, šef jedinice za morsku arheologiju IAA.

- Ovi nalazi, koji su izgubljeni u moru i nestali iz vida stotinama i hiljadama godina, izuzetno su dobro očuvani; neki su izuzetno retki i njihovo otkriće upotpunjuje delove istorijske slagalice prošlosti zemlje - dodao je on.

Šarvit je rekao za AFP da je komad Lune pronađen među "malom ostavom" drugih novčića, a okolnosti nalaza ukazuju na to da je u blizini bio brodolom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike