Sulude stvari koje su krunisane glave radile u prošlosti

09.05.2022

14:00

0

Ostali su zapamćeni po svojim epizodama ludila

Sulude stvari koje su krunisane glave radile u prošlosti
profimedia-0335882474 - Copyright Profimedia

Predstavljamo vam neke od potpuno suludih, a malo poznatih stvari koje su članovi kraljevskih porodica radili u prošlosti.

Francuski kralj Šarl VI je verovao da je napravljen od stakla i pobrinuo se da mu gvozdene šipke budu prišivene na odeću kako bi se sprečilo da se „razbije“ kada sretne drugu osobu.

Profimedia
 

Takođe je verovao da je svetac. Sve do prve epizode ludila, njegovi podanici su ga oslovljavali sa „Voljeni“. Lekari su verovali da je nekoliko njegovih mentalnih bolesti nasledio od majke, Džoane od Burbona.

Često je jurio po hodnicima hotela Saint-Pol, njegove pariske rezidencije, a kako bi se sprečilo da odluta napolje i dovede se u opasnost, zamak je zazidan. Poznato je i da je pet dugih meseci odbijao da se okupa ili presvuče!

Rimski car Kaligula je toliko voleo svog konja Incitata da ga je ne samo hranio zobom sa zlatnim pahuljicama već ga je i učinio sveštenikom i planirao da ga postavi za konzula.

Profimedia
 

Čak mu je sagradio kuću. Tolika ljubav prema životinji koja je dolazila od cara koji je bio poznat po svom ludilu i brutalnosti izazvala je buru u kraljevstvu. Carevi veliki planovi za omiljenog ljubimca osujećeni su pošto je ubijen pre nego što je uspeo Incitata da proglasi prvim zvaničnikom u svetu konja na svetu.

Engleski kralj Henri VIII imao je uz sebe visokog dvorjanina koji je razgovarao sa njim dok je vršio nuždu. Imati tu dužnost smatralo se privilegijom.

Ovaj "pomoćnik" nije smatran slugom i bio je veoma poštovan na sudu jer je u „intimnim“ vremenima koje je provodio sa kraljem postao upućen u mnoge važne kraljevske tajne. Takođe je uživao posebne privilegije kod kralja.

Kralj Mansa Musa bio je najbogatija osoba u istoriji koja je dala toliko zlata na Bliskom istoku da je to devalviralo cenu metala i opustošilo ekonomije svih regiona kroz koje je prošao.

Profimedia
 

Mansa Musa je bio deseti car bogate zapadnoafričke regije Mali. Tokom njegove vladavine, smatrao se najvećim proizvođačem zlata u vreme kada je metal bio u velikoj potražnji širom sveta. Musa je imao ogromna nalazišta zlata i često je išao na hodočašća. Na svom hodočašću u Meku između 1324. i 1325. imao je vojsku od 60.000 muškaraca koji su nosili ukrašene haljine napravljene od skupe persijske svile.

U povorci je bilo i 12.000 robova koji su nosili po 1,8 kilograma zlatnih poluga i 80 kamila od kojih je svaka imala 23-136 kilograma zlatne prašine na leđima. Putem je besplatno davao zlato siromašnima i menjao ga za suvenire u svakom gradu kroz koji je prolazio. Priča se da je svakog petka gradio džamiju.

Ruski car Petar Veliki uveo je porez na bradu za sve muškarce koji nisu obrijali bradu 1698. da bi modernizovao Rusiju i naveo je da se takmiči sa zapadnim silama.

Profimedia
 

Petar Veliki je vladao Rusijom u 17. veku i upamćen je po kulturnoj revoluciji koju je doneo tokom svoje vladavine. Ruski Petar Veliki i engleski kralj Henri VIII uveli su porez na bradu svojim podanicima. Ali razlog Petra Velikog je bio nešto što su buduće generacije nazivale „ludim“.

Na prijemu u njegovu čast kome je prisustvovalo mnoštvo moćnih ljudi, izvukao je britvu i počeo da brije bradu. Zatim je lično obrijao brade nekima od zapanjenih zvanica koji su bili prisutni na prijemu!

Na kraju je odlučio da ublaži ovo pravilo te je uveo „porez na bradu“ za one koji su želeli da zadrže bradu.

Princeza Dajana se jednom ušunjala u gej bar iz zabave prerušena u muškarca sa Fredijem Merkjurijem i niko je nije prepoznao.

Profimedia
 

Dajana je bila poznata po svojoj ljubavi prema maskiranju kako bi se sakrila od radoznalih pogleda.

Komičari su skrenuli pažnju na sebe dok je princeza Dajana, obučena u vojničku jaknu, kačket i naočare za sunce, naručivala piće u baru bez najave. Danas je ovo jedan od najpoznatijih gej barova u Londonu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike