Teško je biti princeza - Kraljevska pravila koja Kejt Midlton mora da sledi

08.01.2022

10:00

0

Autor: 24sedam

Suknje su do kolena, a čarape obavezni deo odeće

Teško je biti princeza - Kraljevska pravila koja Kejt Midlton mora da sledi
profimedia-0121321425 - Copyright Profimedia

Mnogo je pravila koje Vojvotkinja od Kembridža mora da poštuje, a kreću se od izbora odeće i načina ponašanja, do sasvim bizarnih, poput toga kakav poklon može da pokloni kraljici za Božić ili kako nikada ne može da igra Monopol ni sa jednim članom porodice.

Brada mora biti u nivou sa stepenicama kada izlazi iz aviona

Zaista postoje pravila koja se odnose na način na koji vojvotkinja hoda prilikom izlaska iz aviona. 
Pravilo je da članica kraljevske porodice mora da drži bradu u ravni sa stepenicama. To je zato što se spušten pogled definiše kao odraz nepoštovanja.

Sedenje sa prekrštenim nogama nije preporučljivo

Umesto toga, noge treba da budu skupljene i ispravljene, iako je u redu da se prekrste u zglobu. U stvari, način na koji Kejt sedi je poseban, to je poza koja održava njeno dostojanstvo dok joj noge izgledaju dugačke i elegantne.

Profimedia
 

Suknje su do kolena, a čarape obavezni deo odeće

Mini suknje nisu dozvoljene kada ste princeza, a ni kraljica ne voli da se prikazuju gole noge.

Kako i kada morate da napravite naklon

Generalno, dovoljno je staviti jednu nogu iza druge, saviti se u kolenima i lagano pognuti glavu. Kejt mora da se pokloni kraljici kada je sretne prvi put u danu. Takođe mora da se klanja svima koji su stariji od nje, a njen staž zavisi od toga da li je muž uz nju. Ako on nije sa njom, mora da se pokloni svim princezama rođenim u kraljevskoj porodici, Ani, Eugeniji i Beatris.

Rukavice su deo bontona

Nošenje rukavica je poželjno pre svega iz higijenskih razloga. Ali postoje posebna pravila koja regulišu ovaj asesoar. Jasna uputstva glase:

 - „Nosite ih na putu do nekog prijema, kada se rukujete sa nekim, stojite u redu za prijem ili plešete. Morate ih skinuti dok jedete, a zabranjene su za stolom“.

Profimedia
 

Bez skupih božićnih poklona

Tradicija u kraljevskoj porodici nalaže da se na Božić razmenjuju samo lični predmeti ili noviteti.
Za svoj prvi Božić Kejt je kraljici napravila domaći slatkiš po bakinom receptu. To je verovatno bio ukusniji izbor nego kada je njen suprug, princ Vilijam, dao kraljici papuče na kojima je isklesano njeno lice.

Tijare su obavezne na venčanju, ali nikako u drugim prilikama

Prema Forbesu, važan je događaj, a ne status osobe koja nosi tijaru. Šeširi se nose pre 18 časova, nakon čega se unutra nose tijare - ali samo ako ste u braku.

Kraljevska mlada uvek nosi tijaru na dan venčanja. Tradicija nalaže da, nakon toga, princeza nosi dragulje porodice svog muža kako bi pokazala da je sada deo porodice.

Profimedia
 

Ne možete sedeti pored Vilijama za Božić

Iako je udata za Vilijama, to ne znači automatski da će za Božić dobiti mesto pored svog muža.
U dokumentarcu Kanala 5 iz 2018. „Božić sa kraljicom“, bivši batler Grant Harold izjavio je da bi muževi i žene mogli biti razdvojeni za stolom zbog radnog staža. Na primer, kraljica bi sedela na jednom kraju, a sledeći najviši gost sa njene desne strane, verovatno princ Čarls. Vojvoda od Edinburga bi bio na drugom kraju, a vojvotkinja od Kornvola bi bila pored njega.

Bilo je vrlo uobičajeno da se muževi i žene razdvoje, iako Harold nagoveštava da to nije bilo samo zbog radnog staža, već i da biste dobili nekoga novog za razgovor.

Kada kraljica završi sa jelom, moraju i svi ostali

Koliko god da je obrok divan, svi u porodici će odložiti nož i viljušku kada to učini kraljica. Ako žele dodatak, moraju jesti brzo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike