Naučnici pronašli prozirne staklene kugle na Mesecu! (FOTO)

24.02.2022

20:20

0

Nisu nalik nijednom mineralu koji je ranije otkriven na površini Meseca

Naučnici pronašli prozirne staklene kugle na Mesecu! (FOTO)
Pixabay

U novoj studiji objavljenoj u časopisu "Science Bulletin", istraživači su pregledali slike napravljene panoramskom kamerom na roveru i pronašli mnoge sferične staklaste kugle veličine nekoliko centimetara.

- Te globule nas oduševljavaju, pošto su jedinstvene na Mesecu - rekao je dr Džijong Sjao, vođa studije sa Univerziteta "Sun Jat Sen" u Kini.

Istraživači, uključujući astronaute misije "Apolo", koji su pronašli i procenili minerale na Mesecu poput tektita i mikrotektita koji su nastali udarima asteroida, meteorita i drugih svemirskih stena, rekli su da su oni uglavnom tamni, neprozirni i bogati delovima klastičnih stena.

Nisu očekivali da će videti prozirne staklene globule u regionu sletanja sonde "Čang’E 4", dodali su oni.

Najmanje dve takve kugle su prvobitno pronađene na ruti rovera "Jutu 2", dugačkoj manje od 700 metara, tokom prvih 12 lunarnih dana, a još dva moguća slučaja čekala su potvrdu zbog neadekvatne rezolucije slike, rekli su naučnici.

Istraživači su zatim pokušali da pronađu poreklo ovih globula na osnovu njihove boje, morfologije, geometrije i moguće starosti, kao i pomoću kritičnih stopa hlađenja prilikom kristalizacije za različite vrste poznatih lunarnih stena.

 

 

Kažu da su globule prilično konzistentne, što ukazuje na to da su stakla formirana od osnovnih materijala siromašnih gvožđem.

- Njihovo postojanje na Mesecu ukazuje na to da bi se tokom udaraca na druga planetarna tela takođe mogla formirati stakla nalik tektitima. Takve staklene kugle bi trebalo da se proizvode u drevnim udarnim bazenima na Mesecu, tako da će njihov sastav i izotopska doba biti veoma dragoceni za razumevanje rane istorije tih udara - rekao je dr Sjao.

Pošto su ovi minerali verovatno prilično uobičajeni na površini Meseca, naučnici kažu da bi mogli biti obećavajući i rasprostranjeni resursi za proizvodnju stakla na licu mesta kada se u budućnosti budu gradile ljudske baze na Mesecu.

Međutim, istraživači su rekli da još uvek nije poznato kolika je sličnost hemijskog sastava i porekla ovih staklenih kuglica sa sličnim mineralima na Zemlji.

- Pomalo je žalosno da kada smo prvi put pronašli ove staklaste kugle, rover je prošao pored njih i nisu dobijeni nikakvi podaci o sastavu, ali takve globule mogu biti prilično uobičajene na lunarnoj strani - dodao je dr Sjao.

BONUS VIDEO:

24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92