Ko je izbacio farmerke iz Bele kuće? Ovo su najčudnije stvari koje su američki predsednici zabranjivali u svojoj rezidenciji

25.01.2023

16:34

0

Autor: A.G.

Od hrane i biljaka, do precizno određenih komada garderobe

Ko je izbacio farmerke iz Bele kuće? Ovo su najčudnije stvari koje su američki predsednici zabranjivali u svojoj rezidenciji
Stvari koje su zabranjene u Beloj kući - Copyright Profimedia

Kada ste predsednik SAD posedujete mnogo moći. Kao, na primer, šta se sme u Beloj kući, a šta nikako ne, kako je ukrasiti, šta zabraniti... Evo nekih čudnih stvari koje su predsednici, uključujući Buša, Klintona i Trampa, godinama zabranjivali u svojoj zvaničnoj rezidenciji.

Lični mobilni telefoni

Tokom Trampove administracije, šef osoblja Bele kuće Džon Keli zabranio je „i gostima i osoblju“ da imaju svoje lične telefone sa sobom u Zapadnom krilu. Zaposlenima u ovom delu rezidencije je dozvoljeno samo da uzmu službene telefone koje je izdala vlada koji nemaju mogućnost slanja poruka. Pomoćnici kažu da je ovo pravilo iz bezbednosnih razloga i pokušaja da se smanji broj uređaja povezanih na Vi-Fi Bele kuće. U svakom slučaju, zaposleni su bili nezadovoljni što neće moći da kontaktiraju svoje porodice dok su na poslu.

Profimedia
 

Brokoli

Godine 1990. predsednik Amerike Džordž Buš je izjavio da neće dozvoliti da se povrće služi u Beloj kući. „Ne volim brokoli“, objasnio je tada Buš. „I nije mi se dopadao od malena, a majka me je terala da ga jedem. A ja sam predsednik Sjedinjenih Država, i neću više da jedem brokoli!"

AP Photo/ Thaier al-Sudani, Pool, File
 

Pušenje

Godine 1993. Bil i Hilari Klinton su zabranili pušenje na večerama u Beloj kući, držeći pepeljare dalje od stolova. Četiri godine kasnije, predsednik je doneo izvršnu naredbu o zabrani pušenja u svim zgradama savezne vlade - za vreme večere ili na drugi način.

Tanjug/Kevin D. Liles/Atlanta Braves via AP, Pool, File)
 

Veverice

Davne 1955. godine, Ajzenhauer je ispred Bele kuće posadio travu, koju su ubrzo uništile veverice. Ajzenhauer je toliko pobesneo da je naredio da se veverice, ukoliko se pojave oko rezidencije, ubiju.

„Sledeći put kada vidite da se jedna od tih veverica približava mom travnjaku, uzmite pištolj i pucajte u nju!“ rekao je svom sobaru. U činu milosti, njegovo osoblje je umesto toga uhvatilo i pustilo veverice na slobodu.

Profimedia
 

Farmerke

Kada je Džordž V. Buš postao predsednik, jedno od njegovih prvih naređenja bilo je da vrati kod Bele kuće pravila oblačenja iz vremena njegovog oca. Buš mlađi je zabranio farmerke u Ovalnoj kancelariji, plus od muškaraca je zahtevao da nose kravate, a žene da nose „odgovarajuću poslovnu odeću“ u znak poštovanja.

Profimedia
 

Jelka

Teodor Ruzvelt je bio ozbiljan zaštitnik prirode, kao predsednik je osnovao čak 150 nacionalnih šuma, pa je shodno tome smatrao da tradicija božićnog drvca doprinosi krčenju šuma, te je odbio da ima prirodnu jelku u Beloj kući. I tako je i bilo sve dok predsednikov osmogodišnji sin Arčibald nije angažovao osoblje Bele kuće da mu pomogne da uvuče malo drvo u orman na Božić 1902, zajedno sa poklonima za porodicu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike