Godinu dana planiranja, 3.500 ukrasa i preko 100 volontera je potrebno da bi Bela kuća bila spremna za praznike

23.12.2021

17:00

0

Odabir dekoracije počinje sa prvom damom, tradicijom koja je započela sa Džeki Kenedi

Godinu dana planiranja, 3.500 ukrasa i preko 100 volontera je potrebno da bi Bela kuća bila spremna za praznike
profimedia-0219136661 - Copyright Profimedia

Dok se porodice širom sveta spremaju da ukrase svoje domove, teško da se to može porediti sa planiranjem i pripremama koje se sprovode da bi Bela kuća bila spremna za praznike.

O svemu što prethodi novogodišnjem dekorisanju predsedničke rezidencije svet je saznao od bivše dizajnerke Bele kuće Laure Dauling.

Prva božićna jelka Bele kuće postavljena je u žutoj ovalnoj sobi na drugom spratu 1889. godine. U to vreme Bendžamin Harison je bio 23. predsednik Sjedinjenih Država. Drvo je postavljeno prvenstveno za njegove unuke i ukrašeno svećama i igračkama.

Tokom godina, jelka Bele kuće postala je mnogo veće iskušenje.

Plava soba  

Prva dama Lu Henri Huver započela je tradiciju postavljanja jelke u Plavoj sobi Bele kuće. Godine 1929. pobrinula se da prvo „zvanično“ drvo bude ukrašeno šarenim ukrasima.

Profimedia
 

Prva dama bira dekoraciju

Odabir dekoracije Bele kuće tokom praznika počinje sa prvom damom, tradicijom koja je započela sa Džeklin Kenedi 1961. godine  Ovaj potez otvorio je vrata i svim narednim prvim damama da stave svoj kreativni i lični pečat na praznični izgled Bele kuće.

Profimedia
 

Godinu dana planiranja

Verovali ili ne, potrebna je cela godina da se isplaniraju ukrasi Bele kuće. Proces zahteva mnogo planiranja sa skicama, različitim paletama boja, elementima dizajna i motivima za svaki prostor i prostoriju u Beloj kući. Planiranje je takođe podeljeno u tri faze: projektovanje i razvoj, kreiranje i implementacija i instalacija projekta. Kada su koncepti predstavljeni Prvoj dami, ona potvrđuje temu za tu godinu, a cvećar iz Bele kuće je izvršava u roku od pet dana nakon Dana zahvalnosti.

Volonteri su ključni

Da bi svi rokovi bii ispoštovani na vreme, potrebno je preko 100 volontera koji pomažu u sortiranju, postavljanju, sklapanju i kačenju ukrasa za božićno drvce Bele kuće svake godine. Volonteri dolaze iz cele zemlje da bi dobili priliku da pomognu, a takođe se odriču večere za Dan zahvalnosti sa svojim porodicama kod kuće. Ovi ljudi su pažljivo odabrani u veoma konkurentnom procesu koji uključuje slanje strastvenih i iskrenih pisama zvaničnicima Bele kuće.

Profimedia
 

Za ukrašavanje jelke potrebno je 25 ljudi

Jelka u Plavoj sobi često ima svoju temu (koja se povezuje sa celokupnom božićnom temom Bele kuće) – na primer, „Lepa Amerika“, „Udruživanje snaga“, „Zimska zemlja čuda“... Ako se u obzir uzme veličina drveta, cvećari Bele kuće su razvili individualne šeme dizajna i projektne planove posebno za jelku Plave sobe, nabavili materijale i izabrali tim od oko 25 volontera da je ukrase.

Nekada je drvo preveliko

Iako Udruženje američkih uzgajivača jelki bira savršeno drvo za Božić, jedne godine je bilo preveliko da stane u Belu kuću. Oko 12 zaposlenih moralo je da nosi jelku zbog koje je nekoliko vrata Bele kuće moralo da se ukloni, dok su sav nameštaj i luster uklonjeni kako bi se prilagodili veličini jelke.

Profimedia
 

Za ukrašavanje je potrebno 3.500 ukrasa

Tokom božićne sezone, preko 3.500 ukrasa iskoristi se za ukrašavanje raznih jelki širom Bele kuće. Ornamenti odražavaju temu sezone, političku tačku gledišta, regionalne simbole i predmete iz svih 50 država.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike