Postao je heroj kada je Džordža Buša gađao cipelama: Slavio ga je ceo svet, a danas ima samo jednu želju (VIDEO)

14.12.2023

21:16

0

Autor: N.P.

Irački novinar Muntadar al Zaidi proveo je 9 meseci u zatvoru zbog napada na stranog lidera

Postao je heroj kada je Džordža Buša gađao cipelama: Slavio ga je ceo svet, a danas ima samo jednu želju (VIDEO)
Buš je vešto izbegao napad cipelama - Copyright Profimedia

Bio je 14. decembar 2008. kada je Iračanin Muntadar al Zaidi postao heroj preko noći jer je cipelama gađao tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg tokom konferencije za medije u Bagdadu.

- Ovo je oproštajni poljubac od iračkog naroda, psu - poručio je Bušu.

Prvo je poletela jedna cipela ka Bušovoj glavi, pa druga, a američki lider ih je prilično vešto izbegao. To je izazvalo veliki skandal.

Al Zaidi je odveden u pritvor, a prema pojedinim izveštajima, bio je mučen. Širom Bliskog istoka su se pojavljivali predlozi da se njegove cipele izlože u muzeju, ali su ih kasnije uništile američke i iračke bezbednosne snage.

Za ovaj incident mu je suđeno pred Centralnim krivičnim sudom u Iraku, a 12. marta 2009. je osuđen na tri godine zatvora zbog napada na stranog zvaničnika. Kazna je potom smanjena na jednu godinu zatvora. Na slobodi se našao 15. septembra zbog dobrog ponašanja.

Al Zaidi i dalje radi kao novinar.

AP Photo/APTN
 

Siromašni heroj zlatnih cipela

Godinu dana posle skandala sa cipelama, Al Zaidi je rekao da je tokom 9 meseci, koliko je proveo u zatvoru, konstantno bio prebijan. Kako je tada izjavio, nije se obogatio iako je stekao veliku slavu.

- Krivim medije jer su rekli da ću postati bogat zbog onoga što sam učinio, da ću biti multimilioner. Iako sam im zahvalan zbog brige koje su pokazali prema meni, sva obećanja o poklonima koje je trebalo da dobijem, bila su prazna. Jedini poklon koji sam dobio po izlasku iz zatvora je što me je kanadska televizija proglasila ličnošću godine, pa su mi dali par zlatnih cipela - rekao je tada.

Al Zaidi je kao reporter bio svedok mnogih šokantnih događaja u Iraku, uključujući i smrt čitavih porodica, što je bio i povod da izrazi protest prema američkoj administraciji koja je pokrenula invaziju na Irak 2003. godine.

Profimedia
Iračani su 2009. podigli bronzani spomenik u Tikritu u čast čuvenih cipela

U jednom delu arapskog sveta velika je uvreda ukoliko nekoga udarite đonom cipele jer se obuća smatra prljavom. To je čin neverovatnog nepoštovanja, a bacanje cipele je još gore.

Pošto je na taj način Al Zaidi pokazao "poštovanje" Bušu, Blisti istok je slavio. Nudili su mu device za ženidbu, konje osedlane zlatom, kuće, automobile i kamile.

Euforija se nastavila i po izlasku iz zatvora. Televizija Al Bagdadija, za koju je radio, priredila mu je svečani doček. Ovce su se klale u njegovu čast, bubnjari su bili na ulicama, a satelitski mediji su vest preneli širom sveta.

Međutim, posle dva dana već je bio u privatnom avionu, koji je unajmio i platio nepoznati dobrotvor, kako bi odleteo za Damask, a zatim za Ženevu gde su mu tretirali zadobijene povrede.

- Postao sam poznat u celom slobodnom svetu, ne samo muslimanima i Arapima, nego i u Evropi. Svuda su me dočekivali kao heroja, verovali su u ono u šta i ja verujem. Veoma sam ponosan na ono što sam učinio. Srećan sam što sam branio čast moje zemlje. Svi slobodni ljudi to poštuju - rekao je Al Zaidi 2009. godine.

Kada je reč o samoj konferenciji na kojoj je bio predsednik Buš sa iračkim premijerom Nurijem al Malikijem, Al Zaidi je kazao da je odjednom pobesneo. Ipak, njegova braća su rekla da je sve unapred isplanirao. Čak je na kaseti snimio svoj testament.

AP Photo/Evan Vucci, File
Al Zaidi baca cipele na Buša

- Bio sam spreman da za sve platim životom. Pripremio sam se za smrt, ne da provedem godinu dana u zatvoru. Bacio sam cipele na Buša koji je bacio milione bombi na Iračane. Šta je gore? - zaključio je posle izlaska iz zatvora.

Nije spreman da oprosti

Zaidi još nije spreman da oprosti Amerikancima.

- Svakog dana, tokom svake godišnjice okupacije Iraka, ja se pitam - zašto? Budem tužan i ljut. Zašto je Džordž Buš uništio moju zemlju? - rekao je nakon obeležavanja 20 godina od početka rata u Iraku.

Kako je dodao, možda su se vojnici povukli, ali su iza sebe ostavili još više korupcije, problema i militantnih grupa.

- Sada svakog dana imamo sve više problema. Iran kontroliše Irak zbog američke okupacije. Nema nikakve vladine podrške, nema bolnica ili škola - kazao je.

Iako se čini da je Zaidijev potez nevažan, ostavio je značajno nasleđe. Godinama kasnije, on i dalje važi za jednog od najupečatljivijih protivnika rata i svojevrsnog portparola svoje zemlje.

Svih ovih godina bio je dosledan u svojim stavovima i često je govorio o šteti koju je Irak pretrpeo.

- Želeo sam da kažem ljudima da nismo dočekali okupatore sa cvećem, već cipelama - napomenuo je.

Šta se dogodilo sa cipelama?

Iako je bilo navoda o tome da su čuvene cipele uništene, Al Zaidi kaže da nikada nije saznao šta se dogodilo sa njima. Više puta je tokom suđenja tražio da ih dobije nazad, ali mu nisu uslišili molbe.

AP Photo/Hadi Mizban
Al Zaidi u Iraku 2011. godine

Kružile su glasine da su prodate za hiljade dolara ili da ih je američka vojska uništila jer su "sadržale eksploziv".

- Istina je da su ih uništili da ne bi postale simbol. To je istina - rekao je.

Najveća želja

Al Zaidi je kazao da bi voleo da Buša jednog dana vidi iza rešetaka.

- Želja mi je da Džordž Buš i svi koji su okupirali Irak jednog dana završe u zatvoru. Rekao sam to tokom ispitivanja kada je sa mene kapala krv. I da se vratim kroz vreme, ponovo bih to uradio - kazao je.

Kako je napomenuo, korupcija u Iraku je tolika da će ostati prisutna u sistemu i decenijama nakon okupacije.

- Bacanje cipela je samo deo našeg otpora i borbe koja je počela i pre tog incidenta i nastaviće se do naše smrti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike