Ako želite da i vama dođu bolji dani, dobro upamtite reči patrijarha Pavla za svetliju budućnost!

12.02.2022

13:30

0

Mudrost koja izvire iz svake njegove rečenice oplemenjuje dušu

Ako želite da i vama dođu bolji dani, dobro upamtite reči patrijarha Pavla za svetliju budućnost!
Patrijarh Pavle rts - Copyright 24sedam

Potrebno je moliti se ne samo kada se osećamo raspoloženi za molitvu nego i kada nemamo težnje ni naklonosti za molitvu, kada nas lenjost, san, zaborav i ostalo udaljuju od molitve. Njegove besede o značaju molitve slamka su spasa za svakog vernika, naročito kada se nađe u teškoj životnoj situaciji.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Patrijarh Pavle uvek je govorio da je molitva uzdizanje uma i srca Bogu. Njome čovek uzleće u horove anđela i postaje učesnik njihovog blaženstva. Molitva je tamjan najprijatniji Bogu, najsigurniji most za prelaz preko iskušenja talasa života, neoboriva stena svih koji veruju, mirno pristanište, božanska odeća, koja oblači dušu velikom dobrotom i lepotom. Molitva je mati svih dobrih dela, čuvarka čistote tela, pečat devojaštva, sigurna ograda protiv svih lukavstava večitog neprijatelja našeg – đavola.

Profimedia
 

Patrijarh Pavle posebno je isticao da je mnogo bolje da se molitve čitaju iz molitvenika nego da se govore napamet.

Kratke molitve u svakoj prilici:

Patrijarh Pavle citirao je svetog apostola koji je rekao: “Neprestano molite se da ne padnete u napast.”– Neprestana molitva sastoji se u tome ne samo da se mi svagda molimo već stalno Boga da se sećamo i osećamo ga uvek pred sobom kako gleda na sva dela, namere i pomisli naše.

Foto:Novosti/Dragan Milovanović
 

Prema tome, divna je navika obraćati se Gospodu od srca i kratkim molitvama u svakoj prilici i poslu, u početku sa: “Bože, pomozi! Gospode, blagoslovi!”, a na kraju sa: “Slava ti, Gospode! Blagodarim ti, Bože!”

24sedam/Katarina Mihajlović/
 

Patrijarh srpski Pavle preminuo je u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji posle duže bolesti, u nedelju 15. novembra 2009. godine. Patrijarh je, prema sopstvenoj želji izraženoj u testamentu, sahranjen u manastiru Rakovica u Beogradu.

24sedam/Jovana Jovanović
 

Kada bi Srpska pravoslavna crkva napravila anketu sa pitanjem ko bi trebalo da bude njen sledeći svetitelj, jednoglasni odgovor verovatno bi glasio - patrijarh Pavle. Blaženopočivši poglavar SPC još za života stekao je epitet svetog čoveka među vernim narodom koji ga je nazivao svecem koji hoda, ali svetački oreol zvanično još nije dobio.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: opanak

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike