Ovo je najstarija banja u Srbiji! Carica Milica je na ovom mestu negovala svoju lepotu

09.02.2022

13:09

0

Datira još iz 4. veka nove ere, iz doba Rimljana, a danas predstavlja jedno od najpoznatijih klimatskih lečilišta, sa čak 6 termalnih izvora

Ovo je  najstarija banja u Srbiji! Carica Milica je na ovom mestu negovala svoju lepotu
ribarska5 - Copyright Printscreen/YouTube/Ribarska Banja: Serbia - HD Video Tour

Ribarska banja je malo naselje ušuškano na obroncima planine Jastrebac, sa samo 280 stanovnika po poslednjem popisu. Pripada Rasinskom okrugu, a od grada Kruševca je udaljena oko 34km.

Čari ove banje i njene lekovite izvore prvi su otkrili Rimljani i to sasvim slučajno. Nekoliko njihovih vojnika je nakon par dana odmaranja na ovom tlu, uz kupanje i korišćenje lekovite vode, shvatilo da se oseća  preporođeno.

Prvo kupatilo je, po nekim istorijskim istraživanjima, napravljeno u doba Carice Milice koja je baš u ovoj banji negovala svoju lepotu.Takodje i Turci su bili očarani lekovitim izvorima ovog tla, pa su i sami izgradili veliki hamam, u kojem su uživali samo oni najbogatiji.

Printscreen/YouTube/Ribarska Banja: Serbia - HD Video Tour
 
 
 

Nakon dugih 500 godina, tačnije 1852.g, banju je posetio Aleksandar Karađorđević, koji je naredio izgradnju novog, u to vreme modernijeg kupatila, a samo dve godine kasnije, banja je dobila svog prvog doktora.

Nažalost, krajem 19.veka je porušeno skoro sve, ali je vrlo brzo i obnovljeno. Ponovno interesovanje za banju, njen razvoj i izgradnju mnogobrojnih objekata, javlja se za vreme kralja Petra I Karađorđevića.

Možda ste se nekada zapitali zašto se zove bas Ribarska banja? Za nastanak imena, vezuje se jedna veoma zanimljiva priča. Naime, ovde su ribari za kneza Lazara pecali ribu, najčešće pastrmku, za koju se smatralo da je najkvalitetnija i najukusnija.

Printscreen/YouTube/Ribarska Banja: Serbia - HD Video Tour
 

Šta se leči u Ribarskoj banji?

Samo lečenje, vežbe, terapija i dijagnostika se odvija u njihovoj Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju. Ovde se leče skoro sva koštana oboljenja, sva tri oblika reumatizma, deformacije kičmenog stuba, povrede zglobova, hemiplegije, hemipareze.S obzirom na to da se banja nalazi na nadmorskoj visini od 540m, okružena gustim šumama, prijatne subplaninske klime i svežeg vazduha, preporučuje se i nekim pacijentima sa lakšim plućnim problemima.

Printscreen/YouTube/Ribarska Banja: Serbia - HD Video Tour
 

Termalni izvori, bazeni i kade

U banji se nalazi čak šest termalnih izvora sumporovite lekovite vode od kojih najtopliji dostiže temperature neverovatnih 42°C. U ostalim se temperature kreće od 25°C do 37 °C. Jedini izvor sa hladnijom vodom od oko 16°C se koristi za piće na ovom području.U samom centru za lečenje postoji jedan zatvoreni bazen i nekoliko kadi. Za sve posetioce u letnjim mesecima, dostupan je veliki bazen na otvorenom, a zabava za vaše mališane zagarantovana.Ukoliko planirate da svoj odmor provedete ovde, opustite se i uživate, na raspolaganju su vam mnogobrojne wellness usluge.

Printscreen/YouTube/Ribarska Banja: Serbia - HD Video Tour
 

Nemojte propustiti priliku da prošetate strmim stazama planine Jastrebac, kao i da posetite istoimeno izletište. Idealno je za sportske aktivnosti i piknik pored jezera,a na samo pola sata vožnje nalazi se grad Kruševac. Ovde možete videti čuvenu gradsku kulu, spomenik kneza Lazara, Narodni muzej, lokalitet “Lazarev grad” i mnoge druge kulturno-istorijske spomenike.

Printscreen/YouTube/Ribarska Banja: Serbia - HD Video Tour
 

Ukoliko se zaputite iz Beograda,očekuje vas put od skoro 215km i malo više od dva sata vožnje automobilom.Od grada Niša vas deli oko 65km, od Kragujevca oko 140km, a od Novog Sada čak 310km.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike