Posebna čast je ukazana dvojici fudbalera: Aerodromi u Belfastu i Madeiri nose njihova imena

06.11.2021

19:30

0

Imena Džordža Besta i Kristijana Ronalda se ne izgovaraju samo zbog fudbala već iz zbog letova

Posebna čast je ukazana dvojici fudbalera: Aerodromi u Belfastu i Madeiri nose njihova imena
profimedia-0625628991 - Copyright Profimedia

Odavno je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu a fudbaleri popularne ličnosti oko kojih se vrte milionski ugovori, lepotice, slava, novac. Obožavani su do te mere da se prati svaki njihov korak, oni diktiraju modne trendove a dvojica fudbalera su dobila posebnu čast da aerodromi budu nazvani po njima.

Jedan je legendarni Džordž Best. U njegovu čast aerodrom u Belfastu je preimenovan i već 15 godina nosi njegovo ime.

Džordž Best je bio poznat kao vešt dribler koji je veći deo svoje karijere proveo u Mančester Junajtedu. Evropskim fudbalerom godine je proglašen 1968. godine, a u glasanju za igrača veke zauzeo je šesto mesto na FIFA listi. 

Smatra se jednim od najvećih igrača koji nikada nije igrao na Svetskom prvenstvu, ali je zato privlačio pažnju medija zbog svog izgleda i života plejboja. Preminuo je 2005. godine od posledica burnog i neurednog života punog alkohola zbog čega mu je stradala jetra.

U Belfastu se on i dalje smatra najvećim sportskim herojem a mnogi ističu da je njegova slava bila njegova propast. 

Profimedia
 

Aerodrom je udaljen pet kilometara od centra glavnog grada Severne Irske, Belfasta. Nalazi se u okrugu Daun i ima jednu pistu. Novo ime, Aerodrom Džordž Best, dobio je 26. maja 2006. godine, na dan njegovog 60. rođendana.

Još jedan fudbaler može da se pohvali da aerodrom nosi njegovo ime. Sve do 2017. godine ovaj međunarodni portugalski aerodrom su zvali Madeira ili Funšal ili Sveta Katarina. A onda je odlučeno da aerodrom ponese ime najslavnijeg među građanima Madeire i od tada nosi zvanični naziv Međunarodni aerodrom Kristijano Ronaldo. 

tanjug/ap
 

Zvaničnom preimenovanju je prisustvovao i slavni fudbaler, kao i portugalski predsednik i premijer koji su otkrili ploču i Ronaldovu bistu. 

Profimedia
 

Udaljen je 13,2 kilometra od glavnog grada regiona Funšale i četvrti je najprometniji aerodrom u Portugalu. Smatra se jednim od najneobičnijih na svetu zbog svoje lokacije i spektakularnog izgleda. To je i jedan od najopasnijih aerodroma, s obzirom da se nalazi u arhipelagau, pa piloti prolaze specijalnu obuku kako bi mogli da uspešno slete na njega. 

Inače, na Ronalda se u Funšali, gde je rođen, gleda kao na čoveka koji je od trnja stigao do zvezda. Na Madeiri već postoji muzej i hotel koji nosi njegovo ime.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike