Bez zaliha sopstvene krvi se ne kreće na put! Pravila koje britanska kraljevska porodica mora da poštuje kada putuje

30.10.2021

09:30

0

Dva naslednika nikada ne putuju istim letom

Bez zaliha sopstvene krvi se ne kreće na put! Pravila koje britanska kraljevska porodica mora da poštuje kada putuje
AP21162720441637 - Copyright AP photo

Ljudi „plave krvi“ za ostatak sveta oduvek su bili predmet fascinacije, jer ko ne bi želeo da bude deo kraljevske porodice.

Ali pre nego što požurite sa zaključcima, znajte da pripadnici aristokratije moraju da poštuju mnoga pravila i protokole koja im sigurno nisu po meri i želji.  

Važno je znati jezike

Kao predstavnici britanske monarhije, neophodno je da svaki kraljevski član nauči osnovne pozdrave na jeziku zemlje u koju odlazi.

Zalihe sopstvene krvi

Kraljica i njen sin, princ Čarls uvek nose zalihe krvi sa sobom kada odlaze u zemlje u kojima je snabdevanje krvlju diskutabilno. I to nije sve. Za transfuziju krvi morate imati i doktora pri ruci, zbog čega lekar Kraljevske mornarice prati svakog člana kraljevske porodice na njegovom putovanju.

Tanjug/AP photo
 

Kraljevska putovanja su izuzetno kratka

Sa stanovišta običnih ljudi, članovi kraljevske porodice imaju prilično kul posao koji im omogućava da lete u zemlje širom sveta. Ali realnost je takva da oni ne mogu baš da uživaju u razgledanju grada onoliko koliko mislite. Posete stranoj zemlju u plemićkom svetu nisu ništa više od prosečnog poslovnog putovanja.

Uvek nose crnu odeću sa sobom

Reč je o meri predostrožnosti za slučaj da jedan član porodice umre dok se drugi nalazi u inostranstvu. Ovaj kraljevski protokol treba da obezbedi da članovi kraljevske porodice budu prikladno obučeni u tradicionalnu odeću žalosti kada se vrate u Ujedinjeno Kraljevstvo. Tako je 1952. godine kraljica Elizabeta II bila na turneji po Keniji sa princom Filipom kada je dobila vest da je njen otac kralj Džordž VI umro. Nažalost, napravila je veliku grešku, propustila je da spakuje crnu haljinu. Po povratku u svoju zemlju, nije mogla da napusti avion sve dok joj član osoblja nije propisno isporučio crninu.

Profimedia
 

Dva naslednika nikada ne putuju istim letom

Iako to nije zvanični kraljevski protokol, tehnički je standardna kraljevska praksa da prestolonaslednici putuju odvojeno. Razlog za ovakvu predostrožnost leži u eventualnoj fatalnoj nesreći prilikom koje bi na ovaj način sačuvali kraljevsku lozu. Naravno, princ Vilijam i Kejt Midlton su više puta prekršili to pravilo jer su porodično uvek na istom letu.

Duplikati odeće su obavezni

Kraljičin lični asistent i kustos kraljevske garderobe, Anđela Keli, uvek pakuje duplikate odeće za kraljičina putovanja, navodi Dejli mejl. Prosto je, kada ste kraljica Engleske, neophodno je da budete spremni za modne hitne slučajeve kao što su slučajne mrlje na garderobi, jer niko ne želi da pozdravi najvišeg zvaničnika prijateljske zemlje sa flekom od kafe na blejzeru.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike