Kuber Pidi, grad opala u kojem se srpska pravoslavna crkva nalazi pod zemljom

31.03.2021

17:30 >> 00:51

0

Većina stanovnika ovog australijskog rudarskog grada živi pod zemljom zbog visokih spoljnih temperatura

Kuber Pidi, grad opala u kojem se srpska pravoslavna crkva nalazi pod zemljom
Profimedia

Ako ste gledali film „Pobesneli Maks“ iz 1985. godine, sa Melom Gibsonom i Tinom Tarner u glavnim ulogama, onda se sećate apokaliptičnog pejzaža crvenkastih peščara. To je grad Kuber Pidi u Australiji, gde polovina njegovih stanovnika živi bukvalno pod zemljom.

Ovaj rudarski grad, kojim dominiraju rumene peščane humke, poznat je po opalu. Osnovan je pre 100 godina, nakon što je jedan tinejdžer otkrio drago kamenje. Procenjuje se da 70 odsto svetske proizvodnje opala potiče iz ovog grada, a većina od njegovih 3.500 stanovnika radi u industriji opala. Jedno od njihovih otkrića je i skup opalizovanih bisera starih više od 65 miliona godina.

Pixabay

Ovde može da bude baš vruće. Temperatura leti u ovom gradu često pređe 43 stepena u hladu. Ukoliko nađete hladovinu, jer je grad tek pre nekoliko godina rešio da počne da sadi drveće. Pre toga, jedino drvo je bila skulptura drveta sagrađena od metalnih ostataka.

Stanovnici Kuber Pidija su naučili da žive sa vrućinom i da se prilagođavaju paklenom okruženju. Većina zgrada u ovom gradu se nalazi ispod zemlje, pa ako vas put nanese tamo, vaša soba u hotelu će biti pod zemljom. Stanovnici tvrde da je veoma prijatno, jer nema prozora i prirodnog svetla, ali ni naleta vazduha, pa je osiguran miran san.

Profimedia

Rudnik im je bio inspiracija, pa su napravili podzemne stanove ili zemunice u kojima sada živi polovina stanovništva i gde je temperatura konstantna – oko 24 stepena tokom cele godine. Stanovnici su se toliko izveštili u gradnji da neki imaju i bazene, a galerije, prodavnice i kafići su uobičajena stvar.

Profimedia

Profimedia

U ovoj podzemnoj zajednici smešteni su i muzej opala i srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom Iliji. Izgrađena je 1993. godine, kada su u ovaj australijski grad došli Srbi da se bave rudarstvom. Nalazi se na dubini od 17 metara i dugačka je 30, široka 5,3 i visoka sedam metara.

U okviru crkvenog kompleksa se nalaze crkveni dvor, parohijski dom i crkvena škola. Ikonostas podzemne pravoslavne crkve čini vitraž kroz koji dopire svetlost koja obasjava u zidovima uklesane freske i statue svetaca.

Pored srpske, pod zemljom se nalaze i anglikanska i katolička crkva, koje su takođe sagradili ljudi koji su došli da rade u najvećem rudniku opala na svetu.

Pročitajte i ovo:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam