Etna se ponovo aktivirala: Izbacivala lavu do 1.500 metara uvis

24.02.2021

16:00

0

Autor: Slavica Kalaba

Vulkanolozi smatraju da je to deo normalne erupcije

Profimedia

Najaktivniji evropski vulkan Etna, koji se nalazi na Siciliji, poslednjih nekoliko nedelja je veoma aktivan i izbacuje magmu i pepeo koji dolazi sve do grada Katanje. Vrhunac se desio u ponedeljak uveče kada se lava vinula u nebo.

Oko 23 sata, vodoskok lave, okružen gigantskim oblacima dima, prelazio je visinu od 1.500 metara. Iz kratera je izletelo i nekoliko hiljada komada stena koje su letele do nekoliko kilometara.

Stručnjaci tvrde da je ovaj „vulkanski vatromet“ deo normalne aktivnosti vulkana koji je viši od 3.300 metara.

– Ovo je zasigurno najjača eksplozija u južnom krateru otkrivenom 1971. godine Tako velike eksplozije nismo videli godinama, ali trenutno nema rizika za stanovništvo, osim dima koji nekima može stvoriti probleme s disanjem i pepela koji prekriva zgrade i ulice – kazao je Marko Neri, vulkanolog i član Nacionlanog instituta za geofiziku i vulkanologiju Italije.

Profimedia

Prema rečima vulkanologa, Etna izbacuje „primitivnu magmu“. To je magma koja dolazi iz utrobe planine i nosi veći naboj gasa. To je razlog što se prave takvi spektakularni prizori fontane od lave.

Najjači ovakav fenomen se desio 1789. godine, kada je lava dosezala 3.000 metara. Kažu da je toliko osvetlila nebo da je noću moglo da se čita.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti