Hitna evakuacija zbog vulkana u Indoneziji! Tri puta eruptirao za nekoliko sati (VIDEO/FOTO)

17.04.2024

11:08

0

Nedavni zemljotresi na ostrvu Ruang verovatno su bili uzrok

Hitna evakuacija zbog vulkana u Indoneziji! Tri puta eruptirao za nekoliko sati (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Najmanje 800 ljudi je evakuisano iz provincije Severni Sulavesi u Indoneziji zbog erupcije vulkana Ruang.

Centar za vulkanologiju i smanjenje geološke opasnosti (PVMBG) saopštio je da je vulkan, smešten na ostrvu Ruang, oko 100 kilometara udaljenom od glavnog grada Manado, eruptirao više od tri puta u roku od nekoliko sati.

Heruningtias Desi Purnamasari, zvaničnica PVMBG, izjavila je za Rojters da su nadležni podigli nivo uzbune zbog povećane vulkanske aktivnosti.

Nedavni zemljotresi na ostrvu verovatno su uzrokovali erupciju Ruanga, a planina emituje opasne "eksplozivno vruće oblake" koji dosežu visinu do 1,8 kilometara.

- Očekujemo dodatne erupcije, pa smo morali da evakuišemo ostrvo. Aktivnosti su zabranjene četiri kilometra u krugu oko kratera - dodala je Purnamasari.

 

 

Rojters je objavio snimke koji prikazuju crvenu lavu koja teče niz planinu i čiji se odsjaj vidi u vodi ispod, kao i sive oblake pepela iznad kratera.

Ostrvo Ruang ima oko 838 stanovnika, a većina njih je evakuisana na najbliže ostrvo Tagulandang, prema rečima Purnamasari.

Indonezija se nalazi na "pacifičkom vatrenom prstenu", oblasti sa visokom seizmičkom aktivnošću na nekoliko tektonskih ploča, podseća Rojters.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike