Izbor sudije Vrhovnog suda kao prelomna tačka kampanje: Ovo je žena koja može odlučiti rezultate izbora u SAD

29.10.2020

10:45 >> 08:58

0

Ejmi Baret je, na predlog američkog predsednika, nominovana za novog sudiju Vrhovnog suda, a konačna odluka Senata i Kongresa imaće važnu ulogu u predsedni?

Izbor sudije Vrhovnog suda kao prelomna tačka kampanje: Ovo je žena koja može odlučiti rezultate izbora u SAD
Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Ejmi Baret uskoro bi mogla da postane sudija Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država, nakon što ju je juče američki predsednik Donald Tramp nominovao za ovu poziciju. Ukoliko Senat odbije Trampov predlog, to će imati velikog uticaja na predstojeće predsedničke izbopre u SAD, koji su zakazani za 3. novembar, smatra politički analitičar Branko Radun.

Trampov izbor da nominuje Baretovu na upražnjeno mesto sudije Vrhovnog suda svega pet nedelja uoči predsedničkih izbora u SAD dovela je do debate demokrata i republikanaca. Ako bude potvrđena, Beret će pojačati većinu koju konzervativne sudije imaju u Vrhovnom sudu u odnosu na liberale – šest na prema tri. Time bi se izgledi da Tramp pobedi svog protivnika, predsedničkog kandidata demokrata Džoa Bajdena, ali i mogućnost da bude reizabran za predsednika SAD znatno ojačali, pišu strani mediji.

Profimedia

Međutim, naš sagovornik, istoričar i politički analitičar Branko Radun smatra da će veću ulogu imati ukoliko se Trampov predlog odbije.

– Pre svega bitno je da li će Trampov izbor biti prihvaćen u Senatu Kongresa SAD. Njena nominacija će dodatno rasplamsati sukob kultura u zemlji, ali će se pozicija Republikantske stranke svakako osnažiti. Tramp će na ovaj način način pokazati dominaciju i vlast u Vrhovnom sudu. Međutim, ono što je važnije je šta će se desiti ukoliko predlog bude odbijen. Može se desiti upravo suprotno – negativne izgledi po Trampovu pobedu – poručio je Radun za „24sedam“.

Takođe, Tramp na ovaj način može da pridobije i koji glas liberalnih, navodi naš sagovornik.

Printscreen/Youtube, Novo jutro

– To što je izabrao ženu se može tako protumačiti, međutim ni pobeda ni izbor žene za sudiju Vrhovnog suda neće imati velikog uticaja u predsedničkim izborima. Ipak, Benet je konzervativna pa to što je žena ne mora imati puno uticaja na izbor predsednika. Napominjem, bitnije je šta će se desiti ukoliko odluka bude „pala“ u Senatu – istakao je Branko Radun.

Kada je u pitanju regularnost izbora, glasovi se mogu proveriti, a Vrhovni sud i Senat ih mogu poništiti, poručio je američki predsednik.

Sa druge, politički analitičar smatra da to nije odluka koja je u nadležnosti suda ili Senata.

– Vrhovni sud ne može poništiti izbore, to nije u njihovoj nadležnosti. Za tako nešto potrebni su čvrsti dokazi, a ne reč kandidata. Jednostavno, ne postoji stranačka struktura za kontrolu glasova. Mislim da je Tramp samo želeo da upozori na moguće malverzacije – objasnio je Radun.

Odluku o nominaciji predsednik Donald Tramp objavio je noćas tokom ceremonije u Beloj kući. Tom prilikom on je Ejmi Baret, sadašnju sudiju Apelacionog suda, predložio na upražnjeno mesto sudije Vrhovnog suda, a kao razlog za ovaj izbor, Tramp je rekao da je Baretova „žena postignuća bez premca“ i „jedna od najboljih i najtalentovanijih pravnih umova u SAD“, navodi Asošiejted pres.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike