Nauka presudila: Da li se lansira u vazduh više bakterija kad pustite vodu sa zatvorenom ili otvorenom WC šoljom

14.03.2024

06:39

0

Autor: V. I.

Novo istraživanje sugeriše da dosadašnja praksa možda nije toliko korisna da blokira širenje klica kao što smo nekada mislili

Nauka presudila: Da li se lansira u vazduh više bakterija kad pustite vodu sa zatvorenom ili otvorenom WC šoljom
žena sedi na wc šolji - Copyright Freepik

Godinama su nam govorili da spustimo poklopac pre nego što pustimo za sobom vodu u toaletu. Ima smisla, budući da kada voda pljusne u WC šolju, u vazduh ispušta fina magla samo mikroskopski vidljivih bakterija. Ona može uključivati ešerihiju koli koja ne samo da može da ostane u vazduhu do šest sati, već se može i da se rasprši po kupatilu i zalepi se za površine koje nakon toga dodirujete odećom ili prstima.

Jednostavno zatvaranje poklopca pre ispiranja zvuči kao pravi potez da se zaustavi širenje klica. Međutim, nova otkrića kažu da držanje poklopca možda nije toliko dobro koliko smo mislili.

Zanimljivi rezultati studije

Nova studija iz Američkog časopisa za kontrolu infekcija istraživala je da li zatvoreni poklopac toaleta pomaže da se zadrži više virusnih aerosola zajedno sa unakrsnom kontaminacijom u kupatilima u poređenju sa otvorenom toaletnom daskom. Da bi se to uradilo, tip RNK virusa je dodat u toaletne šolje pre nego što su isprane. Zatim je dokumentovana virusna kontaminacija pronađena u toaletu i na okolnim površinama u kupatilu.

Rezultati su otkrili da nije bilo nikakve razlike pri ispiranju toaleta kada je poklopac gore ili dole kada je u pitanju virusna kontaminacija na površinama kupatila.

Jedina značajna promena dešavala se primenom dezinfekcionog sredstva nakon svakog ispiranja. Ovo najnovije istraživanje pokazuje da je neophodna dezinfekcija toaleta i svih površina nakon ispiranja, ili barem čišćenje četkom za toalet nakon upotrebe,

 

Freepik
 

 

Kako da vaše kupatilo bude čisto i bez mikroba

Bez obzira na to da li ćete odlučiti da držite poklopac WC šolje otvoren ili zatvoren nakon svakog puštanjavode, jedno je sigurno nakon ove najnovije studije: važno je da očistite toalet kako bi vaše kupatilo bilo bez mikroba.

Ova studija je pokazala da će čišćenje nakon svakog ispiranja eliminisati većinu mikroba, ali ako to nije opcija, trebalo bi da čistite toalet barem jednom nedeljno. Ako ste vi ili neko u kući bolesni, važno je da čistite češće.

Kako da najbolje očistite

Za čišćenje WC šolje obično je dobar izbor komercijalno sredstvo za čišćenje sa izbeljivačem, zajedno sa četkom sa dugom drškom koja pomaže u ribanju duž oboda i unutar toalet, a postoji i trik kako da to ribanje ubrzate. Očistite spoljni deo toaleta sredstvom za čišćenje kupatila, a zatim dezinfikujte maramicama ili sprejom.

Takođe je pametno redovno čistiti celo kupatilo , što uključuje brisanje ne samo lavaboa i radne površine, već i zidova, zavesa za tuširanje i plafona kako biste uklonili prljavštinui klice. Samo zapamtite da sve alate za čišćenje kupatila, poput četke za toalet, očistite izbeljivačem nakon svake upotrebe da biste ubili sve eventualne zaostale bakterije, piše Real Simple.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike