Terapija muzikom: Mocart je preporuka za muškarce kojima se ne diže, Bah snižava pritisak

25.02.2024

06:41

0

Autor: V. I.

Note nisu samo za zabavu već mogu da se koriste u terapeutske svrhe

Terapija muzikom: Mocart je preporuka za muškarce kojima se ne diže, Bah snižava pritisak
Copyright Profimedia

U svetu u kome je svaki trenutak ispunjen bukom, postoji jedan univerzalni jezik koji umiruje, leči i povezuje – muzika. Da, dobro ste pročitali. Muzika nije samo za ples i zabavu; to je i moćan lek, magični eliksir za dušu i telo, koji se sve više koristi u medicinske svrhe. Dobrodošli u fascinantan svet muzikoterapije, gde se klasične melodije koriste kao saveznici u borbi za fizičko i mentalno zdravlje.

Profimedia
 

Terapija muzikom: Nauka o harmoniji

Muzikoterapija nije samo umetnost; to je i nauka, upravo zasnovana na psihoterapijskim principima. Kroz nju muzika postaje most između terapeuta i pacijenta, otvarajući vrata dubokom emocionalnom i psihološkom isceljenju. Zasnovano na ideji da su svi ljudi urođeni muzički, muzička terapija koristi ovu univerzalnu vezu sa muzikom kako bi olakšala psihološki stres i unapredila mentalno blagostanje.

Personalizovana muzička apoteka

U svetu muzikoterapije ne postoji "jedna veličina za sve“. Terapeutska muzika je pažljivo odabrana, prilagođena individualnim potrebama i ciljevima lečenja. Od klasike do džeza, svaki žanr ima svoju ulogu u terapiji, podstičući različite aspekte mentalnog i fizičkog zdravlja. Fascinantno je kako su istraživanja pokazala da određene kompozicije mogu imati specifične terapijske efekte, od snižavanja krvnog pritiska do ublažavanja simptoma migrene.

Koncert kao dopuna lekovima

Zanimljivo je kako veliki muzičari poput džez muzičara Stenlija Džordana vide muziku kao sredstvo za poboljšanje samopouzdanja i jačanje društvenih veza. Njegovi nastupi u bolnicama i domovima za stare i nemoćne nisu samo koncerti, to su terapeutske sesije, gde melodije stvaraju mostove između ljudi, olakšavajući komunikaciju i razumevanje.Kao i lekovi, da bi se postigli trajni rezultat, muzika .mora da se konzumira najmanje dva puta dnevno sedam do 12 dana.

Freepik
 

Harmonija univerzuma u ​​beleškama

Ideja da je muzika odraz kosmičke harmonije nije nova. Pitagora, drevni grčki filozof, verovao je u duboku vezu između muzike i univerzalnog poretka. Danas naučne studije potvrđuju ovu drevnu mudrost, pokazujući kako muzička terapija može pozitivno uticati na razvoj psihomotornih sposobnosti, koncentracije, socijalnih veština, pa čak i pomoći deci sa cerebralnom paralizom.

Različiti kompozitori za različite boljke

Johan Sebastijan Bah je, recimo, komponovao muziku koja je dobra kao terapija za snižavanje visokog krvnog pritiska. Verdijeve note mogu da pomognu u liječenju migrene, fok Vivaldijeve pomažu ljudima koji boluju od epilepsije. Mocart je preporuka za muškarce sa erektilnom disfunkcijom, a Dvoržaka treba da slušaju osobe s hipotenzijom, odnosno niskim krvim pritiskom. Brams pogoduje astmatičarima, Čajkovski i Nofler osobama koje imaju kombinaciju srčane slabosti, hipertenzije i povišenog holesterola.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike