Viralni snimak kobile Prti zaludeo internet: Kad čuje hevi metal, potpuno poludi od sreće

19.02.2024

09:18

0

Autor: V. I.

A postoji i žanr kojem momentalno okreće zadnjicu

Viralni snimak kobile Prti zaludeo internet: Kad čuje hevi metal, potpuno poludi od sreće
Copyright Printscreen/TikTok

Konji su neka od najlepših i najveličanstvenijih bića na planeti Zemlji. Oni su takođe veoma pitome i inteligentne životinje. Postoje i oni koji vrlo očito pokazuju svoju ličnost. Jedan takav konj je Priti (eng. Zgodna), sedmogodišnja kobila koja živi u Ontariju u Kanadi i ima izgrađen muzčki ukus.

 

@emilyautumnmoto Slipknot is 100/10! @Slipknot ♬ original sound - Autumn Purdy

 

Naime, vlasnica kobile Prti je prvi put primetila njenu jedinstvenu muzički sklonost kada je počela da joj pušta različite žanrove muzike u štali. Iako je Prti pokazivala malo interesovanja za kantri muziku, odmah se oporavila kada je čula teške ritmove i gitarske rifove hevi metala.

"Čim sam pustila Slipknotov 'Psichosocial', počela je da mlati glavom. Bilo je potpuno neverovatno. Nikada ranije nisam videla konja da reaguje na takvu muziku", istakla je njena vlasnica.

 

@emilyautumnmoto @Shinedown is 1000/10 @Lauri Norris we have your horse 🤘🏻🐴 #rockhorse ♬ original sound - Autumn Purdy

 

Od tada vlasnica je na svom TikTok-u objavljivala video snimke reakcija Prti na različite metal pesme, gde je stekla ogromnu pažnju. Obožavaoci iz celog sveta su se uključivali da vide koje će pesme da dotaknu Prti a njeni omiljeni bendovi su: Slipknot, Rammstein, Shinedown, Disturbed, Motorhead, Drowning Pool i Rage Against the Machine.

 

@emilyautumnmoto Replying to @Alex Hooft inside for our routine vaccines (the abuse i know 🙄) Sorry @morganwallen , @Pantera ♬ original sound - Autumn Purdy

 

Specifične muzičke preferencije za vrstu

Prema životinjskom psihologu Čarlsu Snoudonu, muzičke sklonosti životinja su specifične za vrstu. To znači da različite životinje mogu preferirati različite vrste muzike na osnovu svog prirodnog ponašanja i zvukova.

"Konji imaju snažan osećaj za ritam i prirodno ih privlači zvuk galopa“, kaže Snoudon. „Dakle, moguće je da Prti reaguje na teške ritmove i ritmove u metal muzici jer podsećaju na zvuk galopiranja".

Snoudon dodaje da životinje takođe mogu da reaguju na emocionalni sadržaj muzike: "Studije su pokazale da životinje mogu da prepoznaju i reaguju na emocije koje se prenose u muzici. Dakle, moguće je da Pretti reaguje na intenzivne emocije koje se prenose u metal muzici."

Budućnost muzikoterapije uz pomoć životinja

Viralna slava Prti izazvala je interesovanje za oblast muzičke terapije uz pomoć životinja. Ova vrsta terapije uključuje korišćenje životinja za pomoć ljudima sa fizičkim, emocionalnim i kognitivnim poremećajima.

"Životinje mogu pružiti osećaj prijatnosti koji može biti veoma koristan za ljude koji se bore sa problemima mentalnog zdravlja“, kaže muzički terapeut Meri Džejn Džonson i dodaje: "I uključivanje muzike u terapiju uz pomoć životinja može još više poboljšati te prednosti."

Džonsonova dodaje da ima još mnogo istraživanja u ovoj oblasti, ali je optimista u pogledu potencijala. "Mislim da samo zagrebemo površinu onoga što životinje mogu da urade u smislu muzičke terapije“, kaže ona. „Postoji mnogo potencijala za rast i razvoj u ovoj oblasti.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike