Zbog starih Rimljana verujemo da polomljeno ogledalo donosi nesreću: Mislili su da se tako lomi duša

23.10.2021

18:30

0

Ogledala od davnina fasciniraju ljude i iza njih stoji dosta istorije

Zbog starih Rimljana verujemo da polomljeno ogledalo donosi nesreću: Mislili su da se tako lomi duša
glass-sphere-g4e5608a40_1280 - Copyright Pixabay

Da li možete da zamislite svoj život bez ogledala? Ona su suštinski deo domova i naših života. Svakodnevno ih koristimo, bilo da se gledamo u ogledalu u kupatilu ili proveravamo učesnike u saobraćaju tokom vožnje.

To je predmet koji je fascinirao ljude, doprineo razvoju sujeverja i iza njega stoji dosta istorije.

Ljudi su se prvo ogledali u vodi pa je tako nastala i legenda o Narcisu koji je voleo da ogleda svoj lik u vodi. Zapravo, u davna vremena za ogledanje se koristila tamna posuda napunjena vodom.

Nakon toga, oko 6.000 godina pre nove ere, su nastala ogledala od poliranog vulkanskog stakla. Prva uglačana bakarna ogledala pojavila su se u Mesopotamiji.

Za ogledala kakva danas koristimo zaslužan je hemičar Justus Von Liebig koji je 1835. godine otkrio da ako se na čisto staklo nanese tanak sloj metalnog srebra, dobija se reflektujuća površina, odnosno ogledalo.

Pixabay
 

Tokom Drugog svetskog rata su odigrala važnu ulogu zbog svoje akustične sposobnosti i korišćena su za detekciju zvučnih talasa koje su proizvodili neprijateljski avioni.

Ogromna slana ploča u Boliviji poznata je kao najveće ogledalo na Zemlji. Salar de Ujuni se prostire na više od 10.000 kvadratnih metara, na visini od 3.600 metara. Kada se kišnica skupi na njegovoj površini, slana ploča postaje visoko reflektujuća. 

Najveće ogledalo na svetu koje je napravio čovek nije ni približno toliko veliko, ali je ipak prilično impresivno i treba da bude deo najvećeg teleskopa na Zemlji. Teleskop se nalazi u Čileu i trebalo bi da bude završen do 2024. godine a ogledalo je proizvedeno u Nemačkoj i teško je 3,5 tona. 

Životinje često čudno reaguju kada vide svoj lik u ogledalu i ne znaju šta se dešava. Međutim neke vrste, kao što su slonovi, svrake i delfini, shvataju da vide svoj odraz.

Verovanje u sedam godina nesreće koje donosi razbijeno ogledalo potiče iz uverenja starih Rimljana da je sedam godina potrebno za obnavljanje duše. Stari Rimljani su verovali da ogledalo "hvata" dušu dok se u njemu ogledamo, pa kada ga razbijemo, ona ostaje rasuta u delićima i treba da prođe sedam godina da bi se obnovila.

Ali postoje i načini da se izbegne sedmogodišnja loša sreća. Stari Rimljani su verovali da se to može prevazići ako se duboko zakopaju oštećeni delovi ogledala u zemlju.

Američki robovi su verovali da se loša sreća može "oprati" držanjem ogledala sedam sati u vodi koja teče na jug. Prema još jednom verovanju, sedam godina loše sreće se može izbeći mlevenjem ostataka od ogledala.

Veruje se i da je razbijeno ogledalo predznak žalosti i savet je da ga odmah treba izneti iz kuće. 

Postoje i neka manje poznata sujeverja vezana za ogledala:

-Ako imate malo ogledalo koje samo vi koristite, nemojte dozvoliti nikom drugom da se u njemu ogleda jer ono čuva vašu energiju koja ne treba da se meša sa energijom nekog drugog čoveka.

-Ako ste već izašli iz kuće, ali morate da se vratite, obavezno pogledajte u ogledalo. U suprotnom, neće biti dobar put.

-Kad neko umre, sva ogledala u kući se prekrijvaju kako duša pokojnika ne bi ostala u svetu živih.

Ogledalima se pripisuje magijska sposobnost. Postoje tvrdnje da možete da počnete da halucinirate ukoliko ugasite svetlo i deset minuta neprekidno gledate u svoj odraz u ogledalu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike