U mraku, na -50 stepeni celzijusa, nomadsko pleme Neneci živi isto već hiljadama godina (FOTO+VIDEO)

24.01.2024

19:09

0

Autor: V. I.

Da bi opstali u surovim klimatskim uslovima, postoje posebni načini zbrinjavanja beba tokom migracija

U mraku, na -50 stepeni celzijusa, nomadsko pleme Neneci živi isto već hiljadama godina  (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Neneci, poznati i kao Samojedi ili Juraci, autohtono su pleme koje živi u arktičkim predelima Rusije, između Belog mora i poluostrva Tajmir. Njihov način života prilagođen je ekstremnim uslovima Severa i obiluje zanimljivim običajima i tradicijama. Tokom zime Neneci žive južno od reke Ob, a potom kreću prema severu poluostrva Jamal, koje na nenetskom jeziku znači "kraj sveta", gde su im letnji pašnjaci. Prema poslednjem popisu iz 2010. godine, u Ruskoj Federaciji živelo je 44.857 Neneca.

Nomadski način života

Neneci su nomadski narod, što znači da redovno menjaju svoje boravište u potrazi za pašnjacima za svoje irvase (domaće severne jelene). Njihova migracija nije nasumična; ona prati precizne, vekovima utvrđene rute, koje se prenose s generacije na generaciju, a tom priikom pređu i po nekoliko hiljada kilometara. Sanke su važan aspekt načina života Neneca. Koriste se za putovanja i migracije, kao i za skladištenj smrznutog mesa, hleba, putera i drugih osnovnih namirnica, jer se na njima nalaze prenosivi frižideri.

Profimedia
 

Irvasi kao ljubimci

Ove životinje su centralni deo nenetskog života - ne samo da pružaju hranu (meso) i materijale za odeću (kožu), već su i ključni za transport. Neneci su vešti u uzgoju i treniranju irvasa, što je veština koja se prenosi unutar zajednice s kolena na koleno. Svaki Nenec ima svetog irvasa, koji se ne sme upregnuti niti zaklati dok više ne može da hoda.

Profimedia
 

Tradicionalni šatori

Neneci žive u specifičnim šatorima poznatim kao ćumovi. Ovi šatori su mobilni, lagani za premeštanje i pružaju dobru zaštitu od surovih vremenskih uslova. Ćumovi su obično pokriveni kožama irvasa, a unutrašnjost je organizovana na način koji omogućava efikasno korišćenje prostora.

Profimedia
 

Hrana se bazira na mesu

Meso irvasa je takođe najvažniji deo ishrane Neneca. Jede se sirovo, smrznuto ili kuvano, zajedno sa krvlju sveže zaklanog irvasa, koja je bogata vitaminima. Neneci takođe jedu ribu poput belog lososa i muksuna, srebrnaste bele ribe, a tokom letnjih meseci beru planinsku brusnicu.

Profimedia
 

Odeća

Tradicionalna nenetska odeća je dizajnirana tako da pruži zaštitu u hladnim uslovima. Ona se obično sastoji od više slojeva, uključujući i spoljni sloj od irvasove kože, koji je otporan na vodu i vetar. U nenečkoj kulturi poslove unutar ćuma, uključujući sve kućne poslove, kuvanje i brigu o deci i psima, obavljaju žene. Muškarcima je zabranjeno da rade bilo koji ženski posao. U slobodno vreme žene šiju čizme, rukavice i zimsku odeću koristeći osušene tetive irvasa kao konac. 

Profimedia
 

Bebe na minusu

Neneci imaju specifične postupke za bezbednu migraciju sa novorođenčadima kroz jednu od najsurovijih klima na zemlji. Ne Khan (ženske sanke) dizajnirane su za smeštaj odojčadi u kolevkama. Kolevke su obično napravljene od drveta u obliku jajeta sa četiri kuke tako da se mogu okačiti za stubiće na sankama. Kolevka je prepuna osušene mahovine, koja služi kao pelena za bebu koja upija tečnost i lako se menja tokom migracije.

Profimedia
 

 

Običaji i verovanja

Nenetska kultura je duboko povezana s prirodom i spiritualnošću. Šamanizam igra važnu ulogu u njihovim tradicionalnim verovanjima. Šamani služe kao posrednici između ljudi i duhovnog sveta, pružajući vođstvo i isceljenje.

Jezik i umetnost

Neneci govore nenetskim jezikom, koji pripada samojedskoj grupi uralskih jezika. Umetnost i zanati su takođe važan deo njihove kulture, s posebnim naglaskom na drvorezbarstvo i izradu raznih predmeta od irvasove kože. Njihov način života, iako pod pritiskom modernizacije i promena u okruženju, nastavlja da fascinira i inspiriše ljude širom sveta zbog njihove sposobnosti da održe tradicionalni način života u jednom od najzahtevnijih okruženja na planeti.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike