Običaj od kojeg zastane knedla u grlu: Devojčicu pronose kroz grad na skeli visokoj 16 metara (VIDEO)

21.01.2024

20:39

0

Autor: V. I.

Skela je teška oko deset tona a nosi je 200 odabranih nosača

Običaj od kojeg zastane knedla u grlu: Devojčicu pronose kroz grad na skeli visokoj 16 metara (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Varia di Palmi je tradicionalni italijanski običaj koji se održava u gradu Palmi, u regionu Kalabrija. Ova manifestacija predstavlja jedan od najznačajnijih i najimpresivnijih folklornih događaja u južnoj Italiji. Varia di Palmi se tradicionalno slavi u čast Uspenja Presvete Bogorodice, a obično se održava sredinom avgusta. Gradonačelnik Palme Đuzepe Ranučio, sredinom ove nedelje je najavio da će ove godine biti održana 25. avgusta.

 

 

Centralni deo proslave je procesija sa "Varia", monumentalnom strukturom koja simbolizuje univerzum i Božansku hijerarhiju. Ovu strukturu, koja može dostići visinu od preko 16 metara i težiti više od 10 tona, nosi na ramenima 200 odabranih nosača, poznatih kao "mbuttaturi". Varia je ukrašena figurama koje predstavljaju Presvetu Bogorodicu i različite biblijske i anđeoske likove.

 

 

Džinovska zavetna kočija se sastoji od konične strukture prekrivene belim i srebrnim papir-mašeom koji simbolizuje oblake i nebo. Na najvišoj tački sedi Madona, zvana Animela, oličena devojčicom, koja predstavlja Isusovu majku.

Osim samog nošenja Varije, festival uključuje i bogat program koji obuhvata liturgijske ceremonije, muzičke nastupe, folklorne plesove i druge kulturne aktivnosti. Ovaj događaj je prilika za okupljanje zajednice, ali i privlači posetioce iz različitih delova Italije i sveta.

Varia di Palmi je priznata od strane Uneska kao deo nematerijalne kulturne baštine čovečanstva. Ovo priznanje Uneska dodatno naglašava značaj Varia di Palmi kao ključnog dela italijanske kulturne tradicije i njegov doprinos očuvanju kulturnog identiteta i tradicije.

 

 

S obzirom na svoju istorijsku i kulturnu vrednost, Varia di Palmi predstavlja jedinstven primjer kako se tradicionalni običaji mogu očuvati i promovisati, čineći ih dostupnim i razumljivim široj javnosti, a istovremeno očuvajući njihovu autentičnost i značaj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike