Čarobna Rusija - 10 neobičnih činjenica o zemlji na dva kontinenta: Gde se nalazi najveća ljuljaška i zašto se iznajmljuje hitna pomoć

02.04.2023

08:59

0

Autor: K. O.

Navodno se u jednom muzeju nalazi i neočekivan deo tela Raspućina

Čarobna Rusija - 10 neobičnih činjenica o zemlji na dva kontinenta: Gde se nalazi najveća ljuljaška i zašto se iznajmljuje hitna pomoć
Copyright Unsplash

S obzirom na odnos koji naš narod vekovima ima sa Rusima, o ovoj zemlji mnogo se zna. Kao i o njenom aktuelnom predsedniku.

Jasno nam je i to da su Rusi specifičan narod. Ova država koja se prostire na dva kontinenta, ipak krije neke zanimljive činjenice za koje su do sada čuli samo retki.

1. Predsednici ove zemlje imaju zanimljive hobije. Aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin voli džudo i to verovatno znate. A da li znate da je on još 2008. godine objavio DVD pod nazivom - Naučimo džudo sa Vladimirom Putinom.

S druge strane, Mihail Gorbačov objavio je album romantičnih balada po imenu Pesme za Raisu. Raisa je bila njegova žena.

2. Muzej seksa i erotike u Sankt Peterburgu ima jedan neobičan eksponat – polni organ ruskog vidovnjaka i carskog savetnika Grigorija Raspućina. Bar tako tvrdi vlasnik muzeja. Stručnjaci sumnjaju u istinitost tih tvrdnji, iako je u muzeju zaista izložen odsečen polni organ.

Film "The King's Man: Početak" Promo/MCF
 

3. Postoji radioaktivno jezero. U pitanju je Karačajsko jezero u južnom Uralu, koje je Sovjetski savez nekada koristio za odlaganje radioaktivnog otpada. Danas se smatra najzagađenijim mestom sa nuklearnim otpadom na svetu. Jačina radijacije toliko je visoka da čovek može da primi smrtonosnu dozu ako samo sat stoji na njegovoj obali.

4. Ova zemlja krije i misterije iz Drugog svetskog rata, a među njima je i sudbina Ćilibarske sobe. Reč je o prostoriji Katarinine palate u Carskom selu kod Sankt Peterburga, koja je bila ukrašena zlatom, nakitom i drugim vrednim materijalima, a koju su nacisti opustošili tokom svojih osvajanja.

Unsplash
 

5. Neverovatno ali istinito. Ruski tim zakasnio je na Olimpijske igre u Londonu 1908. godine čak 12 dana jer su se služili Julijanskim kalendarom. Ostali sportisti vreme su računali po Gregorijanskom kalendaru.

6. Ruske vlasti razmišljaju o pretvaranju nekadašnjih ozloglašenih gulaga u turističke atrakcije. Neke statistike pokazuju da je kroz ove koncentracione logore za prisilni rad i medicinske eksperimente prošlo više od 18 miliona ljudi.

Pixabay
 

7. Čak 1835 osoba skinulo se u kupaće kostime i spustilo na skijama ili snoubordom sa sibirskog odmarališta Šeregeš u želji da budu upisani u Ginisovu knjigu rekorda.

8. U ovoj zemlji nalazi se i najveća ljuljaška na svetu koja je duga čak 170 metara. Postavljena je u adrenalinskom Skaj parku u Sočiju, koji obuhvata i jedan od najdužih visećih pešačkih mostova na svetu.

Unsplash
 

9. U Moskvi je nekada postojao restoran D tvin stars. Kao što mu ime kaže, zapošljavao je isključivo blizance i bliznakinje koji su u identičnoj odeći posluživali goste.

10. Nije samo gužva u Beogradu. Saobraćaj na moskovskim ulicama toliko je gust da bogati Rusi unajmljuju lažna vozila hitne pomoći i pomoću njih se lakše provlače kroz gužvu, piše punkufer.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike