Na najhladnijem mestu na svetu jedu se rolat od irvasa, dimljeni kit i sušeno meso foke

20.12.2021

15:00

0

Autor: 24sedam

Sve što je potrebno da se lakše preživi zima

Na najhladnijem mestu na svetu jedu se rolat od irvasa, dimljeni kit i sušeno meso foke
profimedia-0128674164 - Copyright Profimedia

Iako znamo da vam ovaj tekst neće poslužiti kao inspiracija za pripremu praznične trpeze, zanimljivo je znati šta jedu neki daleki nam narodi, posebno u teškim životnim uslovima.

Da li bi vam ikada palo na pamet da za večeru spremite šnicle od kita ili sušeno meso irvasa?

To su upravo sastojci arktičke kuhinje, po kojoj je poznat najseverniji arhipelag na svetu, Svalbard.

Na ovim ostrvima živi više polarnih medveda nego ljudi i, kao što možete pretpostaviti, jezivo je hladno. Već krajem oktobra temperatura se spušta na -10, a još je gori – mrak. Ali ko živi ovde navikao je na to da nema ne samo sunca već uopšte dana, od novembra do februara.

 

 

Skoro svaki posao ovde pompezno se najavljuje kao nešto najsevernije: „prošetajte glavnom ulicom i videćete najseverniji supermarket na svetu, pored najsevernijeg frizera, najsevernijeg muzeja i najsevernijeg kamiona sa hranom“.

Iako se u lokalnim restoranima može naći i internacionalna kuhinja, postoje, naravno, i oni koji nude autentičnije iskustvo, poput jela od irvasa, foke i kitova. Vlasnik jednog takvog restorana će vas uveriti da je sve lokalno i da je jedenje ovih životinja najprirodnija moguća stvar.

 

 

I „Huset Svalbard“, jedini restoran sa Instagram nalogom, priča je za sebe. Glavni kuvar održava stvari interesantnim tako što menja meni svaka tri meseca, ali irvasi čak ni tada ne gube vodeće pozicije. Za oko radoznalih turista odmah zapadne pita od dimljenog srca irvasa, servirana na filu od pečuraka.

 

 

Sledeći recept uključivao je još više irvasa – karpačo od irvasa umotan u rolat od irvasa sa sušenim algama i kavijarom od lososa. Kao prilog služe se hleb i puter preliveni narendanim butom irvasa.

 

 

Zanimljivo je i kako je ovde regulisan lov – svaki građanin godišnje ima pravo da ubije jednog irvasa u „privatne svrhe“, dok neki lovci imaju ograničenje od 25. Zapravo, sve što se ulovi u Svalbardu, u Svalbardu se i pojede, piše vice.com.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike