Notingem, grad skrivenih pećina koje su kroz istoriju bile tamnice, pivare, ali i topli porodični dom

20.12.2021

13:30

0

Arheolozi svake godine otkrivaju nove pećine, samo tokom protekle decenije otkriveno ih je više od 100

Notingem, grad skrivenih pećina koje su kroz istoriju bile tamnice, pivare, ali i topli porodični dom
profimedia-0104107272 - Copyright Profimedia

Zanimljiva istorija, bogato nasleđe, kultura – ove reči najbolje opisuju grad Notingem u Engleskoj. Smešten na severnoj obali reke Trent, ovaj prelepi grad je nekada smatran jednim od najvećih trgovačkih centara u zemlji.

Međutim, njegova povezanost sa Robinom Hudom, najpoznatijim engleskim narodnim herojem, koji je navodno živeo u Šervudskoj šumi u blizini grada, čini Notingem jedinstvenom turističkom destinacijom, i kao takav, grad koji svake godine posete milioni turista.

Ali, Notingem ima mnogo više da ponudi, posebno ako se zagrebe malo ispod površine, bukvalno.

Ono što ovo mesto čini jedinstvenim je činjenica da ne postoji nijedna druga oblast u celoj Britaniji koja ima više pećina koje je napravio čovek od one koja se nalazi u gradu Notingemu.

Profimedia
 

Poznato kao „Grad pećina“, područje koje i danas istražuju arheolozi sastoji se od kompleksa od oko 500 pećina isklesanih u stenama, za koje se veruje da postoje koliko i sam grad.

Od tamnica do podruma, sablasne podzemne pećine korišćene su u različite svrhe, uključujući i pivare, jer je temperatura unutar njih stvarala idealne uslove za to.

Profimedia
 

Mnogi siromašni građani Notingema pronašli su svoje domove duboko u mraku pećina, ali su vlasti posebnim zakonom iz 1845. godine naredile da se pećine napuste. Međutim, uprkos naređenjima, mnogi ljudi su nastavili da žive pod zemljom u malim sobama u užasnim životnim uslovima koji su neretko dovodili do kolere i tuberkuloze.

Profimedia
 

Građani Notingema i arheolozi svake godine otkrivaju sve više pećina koje je napravio čovek, samo tokom protekle decenije otkriveno je više od 100. Veruje se da ispod Notingema postoji preko 200 pećina koje tek treba da budu otkrivene.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike