Neverovatne morske "sirene" održavaju u životu vekovnu tradiciju

16.12.2021

13:30

0

Ova praksa se godinama prenosila sa majke na ćerku

Neverovatne morske "sirene" održavaju u životu vekovnu tradiciju
profimedia-0346624520 - Copyright Profimedia

Ostrvo Jeju je oduvek bilo atraktivna destinacija u Južnoj Koreji zahvaljujući svojoj posebnoj kulturi i impresivnom pejzažu. Međutim, malo ljudi je čulo za Haenieo - žene ronioce koje igraju suštinsku ulogu u istoriji ostrva.

Potpuno neverovatna zajednica žena roni 10 metara ispod mora da bi pokupila školjke bez pomoći maski za kiseonik. Impresivno, zar ne?

Noseći staromodne maske za ronjenje u obliku farova, većina ih roni sa olovnim tegovima vezanim oko struka kako bi im pomogli da brže potonu.

Profimedia
 

One sakupljaju školjke, ježeve, alge, hobotnice i druga morska stvorenja da bi ih prodali za hranu, koristeći samo nož ili ruke.

Od 2011. godine, na ostrvu ih je bilo oko 5000. Većina ih ima više od 50 godina, a neke imaju i 70 ili 80 godina.

Profimedia
 

Ronjenje u Jejuu je jedna od najfascinantnijih i najtrajnijih tradicija Južne Koreje, a njegovo poreklo se može pratiti do 434. godine nove ere.

Prvobitno se smatralo muškom profesijom, ali se to promenilo u 17. veku i žene su u 18. veku u velikoj meri nadmašile muškarce ronioce, postajući tako primarni hranitelji svojih porodica.

Muškarci bi se brinuli o domu, čuvali decu, čistili i kuvali, dok su se žene brinule o finansijskom stanju porodice.

Profimedia
 

Kako je ostrvo Jeju vulkansko ostrvo, uvek vetrovito, temperatura vode i uslovi ronjenja se menjaju, kao i plima. Ove žene su ronile po ceo dan u pamučnoj odeći bez odgovarajuće kape sve do 1970-ih kada su se pojavila ronilaka odela.

Kako je objavio Njujork tajms, oko 21 odsto žena Jejua bile su profesionalni ronioci ranih 1960-ih. Tradicija se godinama prenosila sa majke na ćerku, ali kako je posao i težak i opasan, mnoge mlađe žene danas odbijaju da rade kao ronioci i radije biraju da rade u odmaralištima.

Bonus priča:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike