Vorkuta, grad duhova: Negostoljubivo mesto sa zlokobnim napuštenim zgradama optočenim snegom i ledom

01.12.2021

16:30

0

Nekada je ovde bio centar rudarstva, a sada živi manje od 50.000 ljudi koji stanove prodaju za manje od hiljadu dolara

Vorkuta, grad duhova: Negostoljubivo mesto sa zlokobnim napuštenim zgradama optočenim snegom i ledom
profimedia-0599896021 - Copyright Profimedia

Vorkuta, četvrti grad po veličino severno od arktičkog kruga i najistočniji grad u Evropi, mnogi smatraju krajem civilizacije i gradom duhova. U Staljinovo vreme ovde se nalazio jedan od najbrutalnijih radnih logora.

Polarni dan u Vorkuti traje od 30. maja do 14. jula, a polarna noć od 17. do 27. decembra. Zima nikada nije kraća od 10 meseci.

Ovaj rudarski grad u Rusiji, koji se nalazi na istoimenoj reci, poznat je po izuzetno surovim vremenskim prilikama. Temperatura ovde zna da se spusti i ispod 50 stepeni Celzijusovih. Najtoplije je tokom jula, kada prosečna temperatura iznosi 13 stepeni.

Profimedia
 

Za Vorkutu kažu da je grad u kojem se najbrže smanjuje broj stanovnika. Nekada je ovde živelo više od 250.000 ljudi. Na svom vrhuncu, Vorkuta je bilo čvorište mreže u kojoj je bilo uključeno 13 rudnika uglja. Bilo je to živahno mesto, sa školama, vrtićima, prodavnicama, medicinskim i kulturnim centrima. Nakon privatizacije rudnika, broj stanovnika je pao ispod 50.000, a mnogi objekti u gradu su bez stanara.

Nakon Staljinove smrti, hiljade zatvorenika je napustilo gulag, a rudnicima je bila potrebna radna snaga. Radnike su namamili tako što su im ponudili pet puta veće plate od prosečnih u tadašnjem Sovjetskom Savezu, bonuse, letovanje na Krimu i prevremeno penzionisanje.

Profimedia
 

Od nekadašnjh 13, danas rade samo četiri rudnika uglja, a mnoga naselja duž saobraćajnica su pusta. Nijedan put nije povezan sa ostatkom Rusije, pa se tako do njega može stići samo železnicom, i to od aprila do oktobra. Avio-letovi se često odlažu zbog mećava i jakih vetrova.

U rudniku uglja 28. februara 2016. godine desila se katastrofa zbog curenja i eksplozije metana u kojoj je poginulo 36 osoba.

Stambene zgrade u kojima su nekada boravili rudari sada su optočene ogromnim ledenicama. Stepeništa su obložena glatkim ledom i snegom. Napušteni stambeni kompleksi, sa polomljenim prozorima i cevima, izgledaju zlokobno, kao scenografija za neki film o propasti sveta.

Profimedia
 

Debeli pokrivači od snega i leda osiguravaju da napuštene zgrade ostanu bukvalno zamrznute u vremenu. Zato se u Vorkuti može kupiti stan za hiljadu dolara, mada se mnogima više isplati da ga poklone nego da čekaju kupca, zbog visokih cena vode i struje. Prema zvaničnim podacima, u Vorkuti i okolnim naseljima ima 15.500 praznih stanova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike