Mirni, mali grad u Sibiru sa najvećom i najskupljom rupom na svetu: 50 godina su se vadili dijamanti iz nje

07.03.2021

16:30 >> 02:31

0

Krater je dubok 525 metara a avionima i helikopterima je zabranjeno da preleću preko rupe jer izaziva turbulencije

Mirni, mali grad u Sibiru sa najvećom i najskupljom rupom na svetu: 50 godina su se vadili dijamanti iz nje
Copyright Profimedia

Duboko u Sibiru, oko 450 kilometara od arktičkog kruga, nalazi se grad Mirni, koga zovu „Dijamantski grad“ i njegova vrednost se procenjuje na 15 milijardi evra.

U ovom gradu u ruskoj republici Sakha, većina od 40.000 stanovnika, radi za kompaniju „Alrosa“ koja je vlasnik rudnika dijamanata koji je otvoren 1957.godine. Otkrili su ga geolozi Jurij Habardin, Ekaterina Elagina i Viktor Avdenko sasvim slučajno 1955. godine, što je u ono vreme bilo posebno značajno za razvoj Sovjetskog Saveza. Prema pričama, do rude kimberlita i dijamanata ih je odvela lisica koja je na određenom mestu kopala rupu.

Printscreen

Tada je oko rudnika nikao grad Mirni koji je upravo poznat po tome: po najvećoj i najskupljoj rupi odakle se vade dijamanti. Krater je dubok 525 metara a rupa u obimu ima 1.600 metara. Preko rupe je zabranjen prelet aviona i helikoptera jer krater izaziva turbulencije.

Od 1957. do 2001. godine iz kamenoloma je izvučeno oko 350 miliona kubnih metara kamena a ukupna vrednost iskopanih dijamanata se procenjuje na oko 17 milijardi dolara. Od 2009. godine ruda se kopa ispod zemlje.

Velika tragedija se ovde dogodila 2017. godine. Voda koja se neko vreme skupljala na dnu jame poplavila je rudnik sa ljudima koji su bili unutra. U trenutku incidenta u rudniku je bila 151 osoba. Većina je bezbedno izvučena, ali je osam proglašeno mrtvima, a njihovi ostaci nikada nisu pronađeni. Nakon toga je rudnik zatvoren.

Printscreen

Kompanija „Alrosa“ je vlasnik i upravlja strateškom infrastrukturom u gradu, poput aerodroma, avio-kompanijom, farmom i hidroelektranom. Kompanija je izgradila sportski centar i nekoliko vrtića i podržava Politehnički institut Mirni, kao i srednje tehničke škole.

Ovde vladaju i ekstremno niske temperature tokom zime. Prosečna temperatura u januaru je minus 46 stepeni. Zimi sunce izlazi u 11 sati pre podne a mrak pada već u četiri. Zbog niskih temperatura i leda, na svim stepenicama su postavljeni tepisi kako se ljudi ne bi okliznuli i povredili. Zbog teških životnih uslova u ovom gradu, radnicima se nude izuzetno visoke plate po ruskim standardima i druge pogodnosti. Ali su i namirnice dvostruko skuplje nego u ostalim delovima Rusije.

Printscreen

Grad ima dva bioskopa u gradu, stadion, pozorište, botaničku baštu, nekoliko restorana, nargila bar i jedini hotel u gradu – u vlasništvu lanca „Azimut“. Građani su prilično zadovoljni ekologijom u gradu i sigurnošću jer se u Mirnom gotovo ne događaju zločini.

U januaru prošle godine „Alrosa“ je započela novo geološko istraživanje u koje je uložila oko 26 miliona dolara sa ciljem da se ustanovi da li je moguće ponovo pokrenuti rudnik. Ukoliko se pokaže kao mogućim, obnova bi bila započeta 2024. godine i trajala bi narednih šest do osam godina.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike