Ojmjakon u Rusiji: U školu se ne ide tek kad živa pokaže -52 Celzijusa

19.12.2020

12:00 >> 09:50

0

Najhladnije mesto na Zemlji gde su vam i trepavice zaleđene

Ojmjakon u Rusiji: U školu se ne ide tek kad živa pokaže -52 Celzijusa
Copyright Youtube/The Siberian Times

Zvanično najhladnije naseljeno mesto na kugli zemaljskoj se nalazi u Ojmjakonu, u ruskoj republici Jakutiji.  I na samu pomisao na

Pročitajte i ovo:
temperaturu od -50 stepeni, mi počinjemo da cvokoćemo. A zamislite kako je tek ljudima koji tamo žive? A ima ih i to oko 210.000.

On baš i ne haju puno za takvu temperaturu, iako su im i trepavice redovno zaleđene. Zabrinu se tek kad bude -52 stepena Celzijusova jer onda se zatvaraju škole – ipak je mnogo hladno da bi deca išla u školu. I to važi za decu do deset godina. Oni stariji od 11 godina mogu da ostanu kod kuće tek kad živa na termometru pokaže 56 stepeni ispod nule, piše Oditi Central.

Youtube/The Siberian Times

Deca u školu dolaze sa roditeljima, nekada i sa psima a nekolicina učenika dolazi iz drugih sela autobusom. Vožnja traje od 10 do 18 minuta. I sve se to uglavnom odvija po mraku jer škola počinje u 9 sati a sunce izlazi sat vremena kasnije. Kući se vraćaju takođe po mraku, oko 17 sati a sunce je zašlo još pre tri sata pa je još hladnije.

Youtube/The Siberian Times

Ovde se temperatura od –50 stepeni smatra gotovo normalnom. Prosečne temperature u januaru su oko -60 stepeni. U naselju je podignut i spomenik koji podseća na temperaturu koja je izmerena u januaru 1924.godine – minus 71,2 stepena Celzijusova. E, to je hladnoća za njih!

Jakutsk je glavni grad ruske republike Jakutije i jedan je od najstarijih gradova u Sibiru. Smešten je na zapadnoj obali reke Lene, ali zime su toliko oštre i hladne da se zaleđena reka može koristiti kao put tokom zimske sezone.

Jakuts je zvanično dobio status grada 1822.godine i danas je glavni administrativni, industrijski, kulturni i istraživački centar, uprkos tome što je šest vremenskih zona udaljen od Moskve.

U regionu se mogu naći svi elementi na periodnom sistemu, a lokalna legenda objašnjava kako je do toga došlo: prilikom stvaranja, Bog je leteo širom sveta i distribuirao bogatstvo i prirodne resurse. Kada je stigao u Jakutiju postalo je tako hladno da su mu ruke utrnule i da sve ih je ispustio.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike