Samo deo ruske lepote: Od belih noći do raskoši Ermitaža

07.11.2020

13:30 >> 12:28

0

Doživite Rusiju u priči 24/sedam

Samo deo ruske lepote: Od belih noći do raskoši Ermitaža
Copyright Profimedia

Najveću državu na svetu stvarala je mračna istorijska licnost, car Ivan Grozni. S jedne strane, veliki reformator, ujedinitelj i čovek koji je Rusiju otvorio prema Evropi, a s druge strane, car koji se surovo razračunavao sa svim političkim protivnicima, zbog čega je i dobio naziv Grozni.

Car Ivan Grozni                                                                                                                                                                                                                                              Profimedia

Za razliku od Ivana Groznog, omiljena istorijska ličnost ruskog naroda je knez Aleksandar Nevski. Čovek koji je Rusiju odbranio od napada tevtonskih vitezova i vikinga. Narod mu je nadenuo ime Nevski, jer je u bici kod Nevskog jezera potisnuo Šveđane. Godine 2008. proglašen je za najveću ličnost ruske istorije. Iako je reč o ruskom svecu, Aleksandar Nevski je postao simbol borbe za očuvanje pravoslavlja, pa ga kao sveca poštuju u svim pravoslavnim narodima slovenskog porekla.

Knez Aleksandar Nevski                                                                                                                                                                                                                   Profimedia

Sankt Peterburg, nekadašnja prestonica ruskog carstva, vekovima je i jedan od najvažnijih kulturnih centara. To potvrđuju 221 muzej, 2.000 biblioteka, više od 80 pozorišta, 100 koncertnih organizacija, 45 galerija, 62 bioskopa i 80 kulturnih ustanova i, svakako najpoznatiji među njima, Ermitaž.

Jedan od najznačajnijih, najvećih i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja, od kada je sveta i veka, jeste čuveni ruski dvorac Ermitaž, koji je sagradila izuzetna istorijska ličnost, car Petar Veliki. U više od 350 sala koje ga čine, izloženo je 60.000 eksponata. Među neprocenjivim umetničkim blagom koje se čuva u najvećem muzeju kulture i umetnosti nalaze se i dela Mikelanđela Buonarotija, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Pusena, Kloda Lorena, Kanaleta, Vinsenta van Goga, Pabla Pikasa, Anrija Matisa i drugih.

Ermitaž                                                                                                                                                    Profimedia

Čuvari umetničkog blaga Ermitaža su i mačke, na desetine njih, koje su davne 1745. godine ukazom kraljice Elizabete dobile utočište, ali i zadatak da štite dvorac od miševa. U tu svrhu, mačke i danas šetaju podrumima i tavanicama najvećeg ruskog muzeja.

Ono što je Bela kuća za Ameriku, to je Kremlj za Rusiju. Smešten u samom srcu ruske prestonice, Kremlj je za milione ljudi oličenje kulturnog bogatstva i duhovnosti, i bio je i ostao jedinstveni spomenik ruske kulture i simbol ruske državnosti. Predstavlja najveću aktivnu srednjovekovnu tvrđavu na svetu. Prostire se na više od 27 hektara, a zidovi su mu dugi više od dva i po kilometra.

Pixabay

Na ovom mestu sagrađeno je mnogo tajnih podzemnih prolaza kako bi se Kremlj povezao sa drugim važnim lokacijama u gradu.

Među prelepim palatama, katedralama, muzejima i cvetnim baštama, posebno se izdvaja Velika kremaljska palata, koja je sama koštala zapanjujućih 11 miliona rubalja kada je prvi put izgrađena 1838. godine, a dodatnih milijardu dolara potrošeno je na njeno obnavljanje devedesetih godina.

Čak i oni koji nikada nisu bili u Moskvi prepoznaju šarene kupole Katedrale Svetog Vasilija koja se nalazi na Crvenom trgu, ispod bedema Kremlja.

Pixabay

Tokom osam vekova postojanja, izgled Kremlja se više puta menjao. Svaka epoha ruske istorije i vladari koji su ih obeležili ostavili su svoj trag u izgradnji i razvoju kremaljskih građevina. Od 1991. godine, Kremlj  je zvanična rezidencija ruskog predsednika, a to je trenutno Vladimir Putin, koji, za razliku od svog američkog kolege, u njoj ne živi.

Čitav kompleks je zaštićen elitnom vojskom, čiji pripadnici moraju da čuju šapat sa udaljenosti od čak 20 metara. Kremlj je zatvoren četvrtkom. U ostalim danima, on i susedni Crveni trg su obavezne atrakcije za sve posetioce Moskve.

Pixabay

Postoji mnogo stvari po kojima je Rusija poznata, a metro je sigurno jedna od najistaknutijih među njima. Moskovski metro svakodnevno opslužuje najveći broj putnika od svih metro sistema na svetu, i radnim danima taj broj doseže i do devet miliona. Ruske stanice metroa zaista su umetnička dela kojima se ceo svet divi.

Pixabay

Ogromne, ukrašene belim mermerom, kristalnim lusterima ili rezbarenim ili obojenim detaljima na zidovima, zaista imate utisak da ste u muzeju a ne u podzemnoj železnici. Ako želite istinski da upoznate ovaj grad, krenite od metroa.

Pixabay

Tokom leta, na severu Rusije noći su tako svetle da je teško poverovati da više nije dan. Ovaj prirodni fenomen zove se bele noći.

Bele noći su turistička atrakcija Sankt Peterburga! Zvanično, ovaj period traje od 11. juna do 2. jula. Zanimljivo je da mnogi parovi u Rusiji odlučuju da se venčaju upravo za vreme belih noći, tako da su matičari u Sankt Peterburgu najzaposleniji u ovom delu godine.

Pročitajte još:

Kada vam neko kaže „tuga mi je velika, velika k’o Rusija“, znajte da je najveća na svetu

Mesta gde su mačke dobrodošle

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike