Magična destinacija koju turisti još nisu otkrili: Na čuvenom Putu svile podstaknuta sovjetskim nasleđem

25.02.2022

14:20

0

Mnogi putnici ovu zemlju smatraju enigmom Centralne Azije, koja ih je iznenadila, ali i očarala

Magična destinacija koju turisti još nisu otkrili: Na čuvenom Putu svile podstaknuta sovjetskim nasleđem
tashkent-gb1d887307_1920 - Copyright Pixabay

Uzbekistan sigurno nije na bucket listi većine ljudi, niti je na turističkoj mapi sveta.Godišnje ga tek hiljadu Britanaca poseti, naspram devet miliona, koliko poseti Španiju.Međutim, to ne znači da biste ovu azijsku lepoticu trebali da zaobiđete na svom proputovanju svetom.

Pixabay
 

Čak naprotiv, Uzbekistan je fascinantna zemlja koja nudi jedan raskošan prozor u svet turbulentne istorije, mističnih drevnih gradova i raznolike kulture.

Nalazi se na čuvenom Putu svile

Ukoliko vas već godinama privlači i intriga čuveni Put svile, ali vam je karavanska ruta od Kine do Turske, previše naporna za obilazak, onda je poseta Uzbekistanu savršen izbor za vas.

Uzbekistan  se nalazi u samom srcu nekadašnje rute, koja je važila za najvažniji trgovački transkontinentalni put koji je Kinu povezivao sa Bliskim istokom i Rimom.Zapravo, čak tri najvažnija grada karavanske rute se nalaze u Uzbekistanu – Hiva (Khiva), Buhara (Bukhara) i Samarkand.

Pixabay
 

Nudi posebno sovjetsko nasleđe

Taškent – prestonica Uzbekistana, je u potpunosti bila uništena u zemljotresu 1966. godine, dok je zemlja bila deo SSSR-a.Tada je više od 300.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom, ali je sistemski angažovana sovjetska mašinerija izgradila grad iz pepela!Postoje dokazi da je izgradnja grada počela dan nakon razornog zemljotresa!Rezultat toga je bila između ostalog obnova prelepe džamije iz 12. veka, ali i antičkih, rimskih zdanja koje i dan-danas stoje naspram tipičnih predstavnika soc-brutalizma.

Pixabay
 

Jedan od simbola te obnove i grada svakako je Hotel Uzbekistan, koji stoji kao reprezentativno svedočanstvo na sovjetsko nasleđe.Taškent je danas jedan moderan milionski grad (2.5 miliona stanovnika) u kojem se nalazi polovina od 116 državnih univerziteta.Obavezna stanica za sve posetioce prestonice je i Kukeldash Madresa, blizu Chorsu Bazara, koja čuva jedan od najstarijih Kurana na svetu.Kao i impresivni metro, dug 35 kilometara, koji je otvoren 1977. godine!Bio je to sedmi metro izgrađen u bivšem SSSR-u, a danas je jedan od samo dva sistema podzemne železnice koji rade u ovom delu Azije.

 

Uzbekistan još nije otkriven od strane turista

Uzbekistanske proslave i svadbe možda vam se učine masovno posećenim, ali van njih, gde god da se zateknete, biće vam teško da primetite čak i lokalca, a kamoli turistu.Činjenica da Uzbekistan još uvek nije otrkriven, niti masovno posećen od strane turista je poseban mamac za sve koji tragaju za jednim intimnim putovanjem.

Pixabay
 

Sigurna je destinacija za žene

Ukoliko se pitate koliko je Uzbekistan siguran za solo putovanje, verujte da jeste.Ovde ne možete da privučete pažnju, a broj napada na turiste je vrlo zanemarljiv. Takođe, iako je više od 90 odsto stanovništva muslimansko, žene ne nose hidžab, a ravnopravnost između polova je vrlo visoka.

Ipak, iako se od vas neće očekivati da nosite veo, preporuka je da se oblačite tokom oblazaka malo konzervativnije, sa suknjama ispod kolena i dugim rukavima, te diskretnim dekolteom. Lokalne žene preferiraju vedre i svetlije nijanse, pa i mrvicu šljokica.

Pixabay
 

Uzbekistan je savršena destinacija za šoping

Kada je Timur osvojio teritoriju današnjeg Uzbekistana, pozvao je brojne umetnike, keramičare i graditelje da širom carstva izgrade prelepe džamije i ostala zdanja.U Samarkand, Hivu i Buharu su došli skulptori, mozaičari iz Širaza, staklari i lončari iz Damaska, kao i zidari iz Indije i Azerbejdžana.Od materijala koji je mahom donet iz Persije, sazidane su raskošne i jedinstvene džamije, dinamični minareti, mauzoleji sa plavim pečatom i zlatnim kupolama.

Posebno je bio jedinstven Samarkand koji se pretvorio u dragulj najčudesnijih boja.Srećom, i dan-danas možete da kupite keramičke predmete koje ručno prave majstori, i to za nekoliko dolara, u madrasama koje su većinski pretvorene u bazare.

Pixabay
 

Svakodnevni život u najintezivnijem izdanju videćete na šarenim i bučnim pijacama, gde ćete iimati priliku da kupite interesantne rukotvorine lepo obučenih žena, probate kozije mleko ili sir od kamiljeg, uz dinstanu ovčetinu ili konjske kobasice. Nakon odmora ćete obići i zančajne džamije ali i crkve, antičke lokalitete i moderne zgrade, spavati u prirodi u jurtama, kuvati sa lokalcima, jahati konje i još mnogo toga. Što se tiče hrane  turisti savetuju da obavezno probate njihov sladoled, kao i lokalno pivo UzCarlsberg.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike