Uzbekistan motiviše građane da žive zdravo

29.09.2020

14:00 >> 07:27

0

Povlastice samo za najaktivnije

Uzbekistan motiviše građane da žive zdravo
Copyright Profimedia

U cilu promovisanja zdravog načina života, vlada Uzbekistana objavila je meru po kojoj će svima koji su fizički aktivni obezbediti besplatno korišćenje državnih teretana ali i popust na sve ostale slične usluge koje pruža vlada. Kao dodatni motiv, vlada ove zemlje gradi objekte za uličnu vežbu i uvodi dan bez automobila, što je državi sa 34 miliona ljudi preko potrebno.

Uzbekistan, država u Centralnoj Aziji i bivša sovjetska republika, rešila je na ovaj način da probudi želju kod svojih građana za zdravim načinom života, te će svi koji dnevno načine 10000 koraka uživti u pomenutim olakšicama.

Ova inicijativa je, između ostalog, osmišljena kako bi se smanjio rizik od kovida-19, premda je u toj zemlji do sada upisano manje pozitivnih slučajeva nego u brojnim državama sveta. Uzbekistan ima 53.000 pozitivnih na kovid-19 i 444 smrtna ishoda. Uvedena su i dva karantina, ali ni to ne može da traje večno, pa stoga Vlada insistira da građani rade na svom zdravlju i imunitetu.

Tačan naziv programa je “Savladajmo pandemiju sportom!”, a promovišu se sve vrste rekreacije: brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla, mali fudbal, badminton, odbojka, basket.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: telegraf.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike