Šest signala koje vam šalje pas kada na vas položi šapu

30.09.2021

15:05

0

Obratite pažnju na ponašanje i gestikulaciju psa kako svog ljubimca ne biste pogrešno shvatili

Šest signala koje vam šalje pas kada na vas položi šapu
Copyright Pexels

Psi često podižu šapu ili traže fizički kontakt putem ovog jednostavnog gesta, ali iza njega postoje mnoga značenja. Može biti očigledan izraz naklonosti do potrage za utehom kada se oseća teskobno.

U mnogim aspektima je važno dati neka pojašnjenja u vezi sa psećim govorom tela, posebno kada se govori o stavljanju šape na telo vlasnika. Ovo se često smatra načinom izražavanja dominacije, međutim, to nije nužno tako.

Mnogo puta se pseća gestikulacija olako tumači, a onda i pogrešno, uglavnom zato što im obično pristupamo kao da su znaci ljudske komunikacije, a zapravo nisu.

Posmatranje ponašanja životinje izuzetno je važno ako želite tačno da znate šta ona pokušava da vam kaže. Ovo je posebno važno ako želite da izbegnete probleme poput stresa, anksioznosti i u najgorem slučaju agresivnosti.

Gest poput postavljanja šape ili samostalnog podizanja šape može značiti mnogo različitih stvari. Zbog toga treba da obratite pažnju na kontekst i druge telesne signale kada pokušavate da otkrijete šta pas zapravo pokušava da vam kaže.

Pexels
 

Postoji šest mogućih razloga na koje vam pas ukazuje svaki put kad vas dodire šapom.

1. Ljubav i radost

Jedan od načina na koji psi izražavaju svoju naklonost je postavljanje šapa na naše noge ili bilo koji drugi deo našeg tela. To rade jednostavno zato što žele da ih mazite - to je tako jednostavno. Ležanje na šapama je još jedan telesni izraz naklonosti koji bi trebalo da uzmete u obzir prilikom tumačenja ponašanja svog ljubimca.

Pored mahanja repom, psi mogu izraziti radost i drugim mirnim ponašanjem, poput opuštenog položaja ušiju, ležanja na stomaku itd. Naglašeno uzbuđenje vrlo se često meša sa radošću jer se tada pas vrti u krug ili skače na zadnjim nogama bez zaustavljanja, a to su znaci koji ukazuju na to da pas ima puno akumulirane energije. Dakle, važno je zaista obratiti pažnju na ponašanje psa kako ga ne biste pogrešno shvatili.

2. Potčinjenost

Među najčešćim ponašanjem kom psi pribegavaju kada se međusobno druže, uvidećete primere potčinjenosti i dominacije. Obično, kada pas koji se predstavlja pokornim želi dominantnom psu da da do znanja da prihvata svoje mesto u vezi, leže na leđa i dižu prednju šapu. Ovo može biti korisna informacija da biste bolje razumeli šta ova akcija znači.

Pexels
 

3. Poziv za igru

Psi imaju različite načine da pozovu druge pse da se igraju sa njima, a govor tela je presudan u svemu tome. Jedno od najvažnijih držanja pasa ponekad je poznato i kao „luk za igru“. Naravno, imajte na umu da njime mogu da pozivaju ne samo druge životinje već i ljude.

Pored ovih gestova, psi se tokom igranja mogu gristi, lajati, pa čak i režati. Čovek sva ta ponašanja ponekad može pogrešno protumačiti kao agresiju, ali zapravo nije. Kada igra postane pregruba, možete jasno primetiti da psi menjaju držanje tela. Obično postaju krutiji i brže se kreću bez skakanja ili trčanja u krug.

4. Strah i nesigurnost

Fizički kontakt je jedan od najvažnijih aspekata za psa da održi zdrav odnos i komunicira o svim problemima. U stvari, putem kontakta oni prenose nesigurnost ili strah, poput stavljanja šape na nas. Važno je posmatrati govor njihovog tela da bi se to utvrdilo. Spuštanje ušiju i zevanje su drugi uobičajeni znaci anksioznosti.

5. Pažnja

Naši dlakavi prijatelji uživaju u našem društvu, to nije ništa novo. Dakle, kada smo zauzeti i ne možemo zaista da im posvetimo mnogo pažnje, a oni i dalje žele našu nepodeljenu pažnju, pronalaze različite načine da nam daju do znanja da nisu previše srećni. Naravno, jedan od tih načina je postavljanje šape na nas. To može ići zajedno sa drugim uobičajenim ponašanjima, poput lajanja, traženja igračaka, penjanja na nameštaj itd.

Pexels
 

Međutim, ako vidimo da pas postane previše zahtevan ili da njegovo ponašanje koje traži pažnju eskalira na nove nivoe koji više nisu zdravi, možda se nešto drugo događa. To bi moglo ukazivati na to da je psu dosadno, što znači da ima puno zaostale energije i da nema potrebnu mentalnu stimulaciju kojom bi se zauzeo.

6. Glad

Još jedna uobičajena poruka koju psi pokušavaju da prenesu ovim gestom je vrlo važna: gladni su. Pas obično zna kada je vreme za jelo, pa hranu može tražiti na mnogo različitih načina. Ponekad neki psi malo zacvile da bi vam privukli pažnju, a drugi put vam stave šapu. Sve zavisi od toga na šta ćete bolje reagovati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike