Kako posle prevare? Verovatno teško, ali ovih 10 stvari nikako nemojte raditi

02.11.2023

13:09

0

Autor: K. O.

Prevara nije vaša krivica, ali kako ćete se nositi s njom ima veze sa vašim odlukama i izborima

Kako posle prevare? Verovatno teško, ali ovih 10 stvari nikako nemojte raditi
Copyright Profimedia

Prevara je posle smrti partnera jedan od najvećih izazova sa kojim se parovi suočavaju. Bukvalno je cunami koji vezu uništi do te mere da posle njega više ne može da bude isto.

A nažalost dešava se često. Većina ljudi se nekad u životu suočila sa partnerovim neverstvom.

I šta posle toga? Svako iskustvo ozdravljenja je jedinstveno. Važno je da budete strpljivi sa sobom i da radite na izgradnji bolje budućnosti, bez obzira na konačnu odluku o vezi.

Ali morate znati da postoji 10 stvari koje ne treba da radite kada se suočite sa prevarom:   

Nemojte pokušavati da se revanširate

Kada saznate za prevaru, možda ćete osećati snažnu želju za osvetom ili vraćanjem partneru na isti način. To je uobičajena reakcija u filmovima, ali u stvarnom životu retko donosi zadovoljstvo ili rešava problem. Osveta održava negativnost i sprečava vas da se fokusirate na sopstveno isceljenje. Takođe, može imati ozbiljne posledice, uključujući pravne probleme.

Nemojte se raspasti

Plakanje i izražavanje osećanja tuge su normalni deo procesa ozdravljenja. Ne treba da potiskujete svoje emocije, ali takođe ne bi trebalo da dozvolite da vas preplave. Važno je da pronađete ravnotežu između izražavanja svojih emocija i brige o sebi. Fokusirajte se na očuvanje vašeg fizičkog i emocionalnog zdravlja.

Nemojte igrati na kartu žrtve

Igranje na kartu žrtve može vas dovesti do osećaja bespomoćnosti i niskog samopouzdanja. Umesto toga, radite na jačanju svoje samosvesti i postavljanju granica u vezi. Prevara nije vaša krivica, ali kako ćete se nositi s njom ima veze sa vašim odlukama i izborima.

Freepik
 

Nemojte uvlačiti decu

Ako imate decu, potrudite se da ih zaštitite od konflikta što je više moguće. Deca ne bi trebalo da budu izložena napetostima između vas i vašeg partnera. Odluke i razgovori o budućnosti veze treba da ostanu između odraslih. Dajte deci samo one informacije koje su im potrebne kako bi se osećala sigurno.

Ne dozvolite drugima da odlučuju umesto vas

Vaši prijatelji i porodica mogu pružiti savete, ali konačna odluka o budućnosti vaše veze je vaša. Niko drugi ne razume dinamiku vaše veze tako dobro kao vi. Slušajte mišljenja drugih, ali napravite odluku koja vam je najbolja.

Ne ignorišite ono što se dogodilo

Ignorisanje prevare neće doneti rešenje vašim problemima. Postavljanje pitanja, razgovor sa partnerom i razumevanje uzroka prevare su koraci ka rešenju problema. Bez otvorenog komuniciranja, rane će ostati otvorene.

Nemojte pokušavati da vratite stvari kakve su bile

Vaša veza se promenila i vraćanje na staro nije realna opcija. Fokusirajte se na izgradnju novog poglavlja u vezi. Ovo je prilika da naučite nove veštine komunikacije, popravite disfunkcionalne obrasce i izađete iz ovog iskustva kao jači i povezaniji par.

Pexels
 

Nemojte odbaciti terapiju

Stručna pomoć od terapeuta može biti izuzetno korisna u procesu ozdravljenja. Terapeut vam može pomoći da razumete uzroke prevare, bolje komunicirate i obrađujete svoja osećanja. Ne stidite se potražiti pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.

Ne zaboravite da se brinete o sebi

Oporavak od prevare zahteva da se brinete o sebi. Fizičko zdravlje je važno, uključujući pravilnu ishranu, vežbanje i dovoljno sna. Emocionalno zdravlje takođe zahteva pažnju. Radite na očuvanju pozitivnog mentalnog stanja, izbegavajte izolaciju i provodite vreme sa osobama koje vas podržavaju.

Nemojte žuriti sa procesom ozdravljenja

Oporavak od prevare je ličan proces koji nema unapred određene rokove. Nemojte sebe pritiskati da što pre "prebolite" situaciju. Samoći sebi vreme da obradite osećanja, razmotrite šta želite od budućnosti i postavite realne ciljeve za svoju vezu ili sopstveni život.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike