Psiholozi utvrdili šest faza evolucije braka: Jedna je posebno opasna, tada se partneri najčešće upuštaju u afere

25.10.2023

13:11

0

Autor: K. O.

Pogledajte i Skalu bračnog zadovoljstva, pa odredite gde se sada nalazi vaša veza

Psiholozi utvrdili šest faza evolucije braka: Jedna je posebno opasna, tada se partneri najčešće upuštaju u afere
Venčanje - Copyright Profimedia

Svako ko je bio u dugom braku ili partnerstvu može vam reći da je to dug i vetrovit put. Ponekad stvari idu glatko koliko mogu. Drugi put se može osećati kao da ništa ne funkcioniše. Postoje godine kada vi i vaš partner evoluirate zajedno. Drugih godina bi se moglo činiti da idete u potpuno drugim pravcima.

Psiholozi će vam reći da je to sasvim normalno. Veze su dinamični entiteti – koliko god želeli da zatvorimo početnu ljubav i uzbuđenje i učinimo da ta osećanja traju zauvek, to nije stvarnost braka. Postoje usponi i padovi, napred i nazad, levo i desno. Jedini predvidljivi deo braka je promena koju ćete oboje neizbežno doživeti kako vreme odmiče.

Stručnjaci za odnose su osmislili različite procene kako bi sagledali trenutno stanje vašeg braka ili dugoročne veze. Jedan takav test, nazvan Skala bračnog zadovoljstva, prikazan je u nastavku. Razmislite o tome koliko se slažete/ne slažete sa svakom tvrdnjom da vidite da li vašoj vezi možda treba dodatna briga.

Skala bračnog zadovoljstva:

  •     Moj partner i ja se savršeno razumemo.
  •     Zadovoljan sam karakteristikama ličnosti i navikama mog partnera.
  •     Zadovoljan sam kako se nosimo sa ulogama u našem braku.
  •     Moj partner razume i saoseća sa svakim mojim raspoloženjem.
  •     Srećan sam zbog naše komunikacije i osećam da me moj partner razume.
  •     Naš odnos je uspešan.
  •     Srećan sam kako donosimo odluke i rešavamo sukobe.
  •     Srećan sam zbog našeg finansijskog položaja i načina na koji donosimo finansijske odluke.
  •     Moje potrebe su zadovoljene u mojoj vezi.
  •     Zadovoljan sam kako upravljamo našim slobodnim aktivnostima i vremenom koje provodimo zajedno.
  •     Zadovoljan sam načinom na koji izražavamo naklonost i seksualno se odnosimo.
  •     Zadovoljan sam načinom na koji svako od nas obavlja svoje roditeljske obaveze.
  •     Nikada se nisam pokajao zbog veze sa partnerom, ni na trenutak.
  •     Zadovoljan sam našim odnosom sa roditeljima, tazbinom i prijateljima.
  •     Osećam se dobro zbog toga kako svako od nas praktikuje svoja verska uverenja i vrednosti.

Iako rezultati ovakvih testova mogu ponuditi trenutni presek stanja vaše veze, važno je zapamtiti da je vaše partnerstvo u stalnom stanju evolucije. I dok to za različite parove znači različite stvari, istraživači su identifikovali zajednički redosled bračne evolucije. Evo kako to izgleda za mnoge parove.

Profimedia
 

Šest faza evolucije braka:

Odnos ljubavi

U ovoj početnoj fazi, svaki partner nalazi radost u ispunjavanju potreba drugog. Očekuje se da će potrebe svakog partnera biti uzvraćene, a brak služi da učvrsti ovaj osećaj ljubavi i brige. Par je u stanju da produbi svoje razumevanje jedno o drugom bez obzira na smetnje svakodnevnog života.

Medeni mesec je završen

U ovoj fazi, dinamika se menja jer jedan partner ne uspeva da ispuni očekivanja drugog, što dovodi do razočarenja i bola. Verovanje u međusobnu odgovornost za dobrobit jednih drugih i dalje postoji, ali ponašanja postaju sve manipulativnija, sa pokušajima da se udovolji partneru sa ciljem da se vrati početno stanje potpune ljubavi. Ljubav i briga više nisu bezuslovni, a partneri osciliraju između kritičnosti i osećaja povređenog ili razočaranog kada veza ne dosegne idealno stanje.

Profimedia
 

Izjednačavanje

Razočaranje i ozlojeđenost se pretvaraju u bes, što dovodi do borbe za moć koju obeležavaju česte odmazde. Borba služi kao odbrambeni mehanizam protiv stalnog razočarenja u nemogućnosti da se povrati prvobitni odnos ljubavi. Argumenti su usredsređeni na pitanja kontrole, kao što su novac, seks ili vreme provedeno zajedno. U ekstremnim slučajevima, vanbračne veze mogu se pojaviti kao sredstvo povrede supružnika. Borba za moć odražava reakciju na neispunjena očekivanja bezuslovne ljubavi i prihvatanja, pri čemu parovi pokušavaju da kontrolišu jedni druge kroz dinamiku moći.

Druženje

Supružnici, emocionalno istrošeni i suočeni sa pretnjom odvajanja, skreću pažnju na druge aspekte života radije nego na rešavanje postojećih sukoba. Uprkos opadanju romantične ljubavi, posvećenost braku ostaje, a par se fokusira na zajedničke interese za dobrobit porodice, poput izgradnje kuće, podizanja dece ili napredovanja na poslu. Dok zadovoljstvo u vezi opada, postoji pozitivna veza jer par sarađuje u zajedničkim poduhvatima.

Freepik
 

Radite svoju stvar

Supružnici priznaju fantaziju da očekuju od drugog da ispuni njihove potrebe zavisnosti. Ova spoznaja podstiče povećanu nezavisnost i samopouzdanje jer pojedinci traže samo zadovoljstvo. Potraga za srećom prelazi sa supružnika na spoljne izvore, označavajući fazu ponovo probuđene strasti, ali i prepoznavanje ograničenja veze.

Odrastanje

Završnu fazu karakteriše prihvatanje stvarnosti, samo što je u fokusu sadašnjost. Pojedinci u ovoj fazi razvijaju samopouzdanje i prepoznaju neophodnost održavanja odvojenog emocionalnog identiteta za zrelu vezu. Uspeh u ovoj fazi podrazumeva prihvatanje odgovornosti za svoja zadovoljstva i bolove i povećanu dostupnost da se na potpuniji način povežete sa drugima, posebno sa svojim bračnim partnerom, piše Forbes.

Pixabay
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike