Posle koliko vremena je u redu stupiti u odnose u novoj vezi?

27.05.2023

21:43

0

Autor: K. B.

Svaka veza ima svoj jedinstveni tempo i dinamiku, pa tako i odluka kada je pravo vreme za prvi put sa novim partnerom može biti individualna

Posle koliko vremena je u redu stupiti u odnose u novoj vezi?
Seks - Copyright Freepik

Kada je pravo vreme da prvi put stupite u seksualne odnose sa novim partnerom? To je pitanje koje često postavljaju mnogi pojedinci koji su ušli u svežu vezu ili su tek započeli upoznavanje sa nekim novim. Postizanje intimnosti i seksualne bliskosti u vezi je važan korak, ali svako ima svoj jedinstven put i tempo kojim se kreće.

I dok ne postoji univerzalni vremenski okvir koji odgovara svima, istraživanja i iskustva mogu nam pružiti neke uvide o tome kako ljudi pristupaju ovom važnom aspektu veze.

Freepik
 
  • Emocionalna povezanost: Spavanje sa nekim zahteva određeni nivo emocionalne bliskosti i poverenja. Važno je da oboje osećate snažnu vezu i da ste spremni za taj korak.
  • Komunikacija: Otvorena i iskrena komunikacija sa partnerom je ključna. Razgovarajte o svojim očekivanjima, željama i granicama kako biste bili sigurni da ste na istoj stranici.
  • Nivo udobnosti: Važno je da se osećate udobno i sigurno sa partnerom pre nego što se odlučite na spavanje zajedno. Slušajte svoje instinkte i pratite svoje granice.
  • Zaštita: Ne zaboravite na važnost upotrebe zaštite prilikom seksualnog odnosa. Razgovarajte o zaštiti sa svojim partnerom i obezbedite sebe od neželjenih posledica.
  • Individualne vrednosti: Svako ima svoje individualne vrednosti i verovanja o seksu. Važno je da se osećate udobno sa svojim izborom i da ne osećate pritisak da radite nešto što nije u skladu sa vašim vrednostima.
Freepik
 

Šta kažu istraživanja?

Jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kanzas ispitivalo je ponašanje mladih odraslih osoba u pogledu seksualnosti i veza. Rezultati su pokazali da većina ispitanika (oko 25 odsto) izjavljuje da su čekali između 1-2 meseca pre nego što su imali seksualne odnose sa svojim partnerom. Međutim, značajan broj ispitanika je izjavio da su imali seksualne odnose u roku od nekoliko nedelja ili čak u prvih nekoliko dana veze.

Drugo istraživanje, koje je sprovedeno na Univerzitetu Ilinois, analiziralo je odnos između dužine veze i vremena pre nego što parovi postanu seksualno aktivni. Rezultati su pokazali da je prosečno vreme do prvog seksualnog odnosa bilo između 1-6 meseci. Međutim, istraživanje je takođe otkrilo da postoji velika varijacija među parovima, pri čemu su neki čekali kraće vreme, dok su drugi čekali duže pre nego što su se upustili u seksualnu intimnost.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike