Koliko često je normalno imati sekusalne odnose?

21.05.2023

23:01

0

Autor: K. B.

To je pitanje koje često postavljamo, ali o kojem nerado govorimo

Koliko često je normalno imati sekusalne odnose?
Par u krevetu - Copyright Freepik

Seksualnost je intimna tema koja može izazvati različite reakcije i mišljenja. Međutim, postoje istraživanja koja nam pružaju uvid u seksualne navike ljudi i nude smernice o tome šta se smatra uobičajenim.

Evo šta kaže statistika

Jedno istraživanje, sprovedeno od strane Kinsey instituta, pruža nam neke statističke podatke o seksualnoj aktivnosti u različitim životnim dobima. Prema njihovim rezultatima, prosečna učestalost seksualnih odnosa varira u zavisnosti od dobi.

Mladi odrasli (18-29 godina) imaju prosečno 112 seksualnih odnosa godišnje, dok osobe u dobi od 30 do 39 godina imaju prosečno 86 seksualnih odnosa godišnje. Kod osoba između 40 i 49 godina, taj broj se smanjuje na prosečno 69 seksualnih odnosa godišnje.

Ovo istraživanje takođe je otkrilo da 13 odsto venčanih parova ima seks nekoliko puta godišnje, 45 odsto nekoliko puta mesečno, 34 odsto dva do tri puta nedeljno, dok 7 odsto ima seks četiri ili više puta nedeljno. Skoro polovina venčanih parova ima seks nekoliko puta mesečno.

Freepik
 

Važno je napomenuti da su ovi podaci prosečne vrednosti i da postoji velika varijacija u seksualnoj učestalosti među parovima. Svaki par ima svoje jedinstvene potrebe i želje, pa je teško odrediti univerzalno "normalno" kada je u pitanju seksualna aktivnost.

Takođe treba uzeti u obzir da faktori poput stresa, umora, zdravstvenih problema i drugih životnih okolnosti mogu uticati na seksualnu učestalost u vezi. Svaka osoba ima svoje individualne potrebe i preferencije kada je reč o seksualnosti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike