Do čega nas je dovelo prekomerno izlaganje intimnosti na mrežama: Kakav je njihov uticaj na ljubavne veze?

15.05.2023

13:18

0

Autor: K. B.

Da li je "lajk" ljubavni jezik budućnosti?

Do čega nas je dovelo prekomerno izlaganje intimnosti na mrežama: Kakav je njihov uticaj na ljubavne veze?
Copyright Freepik

Društvene mreže su postale neizostavan deo našeg svakodnevnog života, preplavljujući naše ekrane i utičući na sve aspekte našeg društva. Od povezivanja sa prijateljima i deljenja trenutaka radosti do dobijanja vesti iz sveta, društveni mediji su promenili način na koji komuniciramo i stupamo u interakciju sa drugima.

Međutim, pitanje koje se često postavlja jeste: Kakav uticaj društveni mediji imaju na naše ljubavne veze? Da bismo dali odgovor na ovo pitanje, pogledajmo šta nam statistika otkriva:

Freepik
 

1. Prema istraživanju Pew Research Center, oko 72 odsto odraslih osoba koristi barem jednu društvenu mrežu. Ovo ukazuje na to da su mediji postali široko prihvaćeni i popularni izvor komunikacije.

2. Studija objavljena u časopisu Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking otkrila je da parovi koji se često izražavaju ljubav na društvenim mrežama imaju veću sreću u vezi i osećaj zadovoljstva. Međutim, ista studija je takođe pokazala da prekomerno izlaganje intimnosti na društvenim mrežama može dovesti do manjka privatnosti i povećanog stresa.

3. Istraživanje objavljeno u časopisu Computers in Human Behavior pokazalo je da prekomerna upotreba društvenih medija može dovesti do zavisti i nezadovoljstva u ljubavnim vezama. Ljudi koji su često izloženi slikama "savršenih" parova na društvenim mrežama mogu razviti nerealna očekivanja i nezadovoljstvo u sopstvenim vezama.

4. Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku, sve veći broj brakova se odigrava kao rezultat upoznavanja preko društvenih mreža. Ovo ukazuje na to da su društveni mediji postali značajan kanal za upoznavanje i formiranje ljubavnih veza.

5. Studija objavljena u časopisu Journal of Social and Personal Relationships otkrila je da parovi koji zajedno koriste društvene medije imaju veću otvorenost i bolju komunikaciju u vezi. Društveni mediji mogu olakšati deljenje zajedničkih interesa, događaja i iskustava, što može jačati emotivnu vezu između partnera i podsticati njihovu bliskost.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike