Recept dana: Ledene kocke, poslastica koja će ugrejati vašu dušu i ekspresno vratiti u detinjstvo

24.01.2024

07:57

0

Autor: 24sedam

Dok trepnete bićete u osamdesetim

Recept dana: Ledene kocke, poslastica koja će ugrejati vašu dušu i ekspresno vratiti u detinjstvo
Copyright Profimedia

Svako ko je osamdesetih godina prošlog veka rastao i živeo u SFRJ zna šta su bombone „ledene kocke“, one u plavom omotu s belim pahuljama, pravile su se u hrvatskom „Krašu“ i bile su neznatno manje popularne od bajadere.

E, onda su po uzoru na taj slatkiš domaćice osmislile domaći kolač, samo što je ta kućna varijanta bila znatno jeftinija, mnogo kremastija i jednako omiljena… I uspela da nadživi Jugoslaviju i da je se svi pioniri sećaju s mrvom nostalgije, ali i da je rado prave i jedu. Zato se i danas svi obraduju kad vide ledene kocke uz komentar: Jaoooo, ledene kocke!

U to ime evo recepta.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Za koru

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo

Za sirup

  • 20 kašika (ili 200 g) šećera
  • 350 ml vode

Za fil

  • 1 l mleka (oduzmite 100 ml za
  • 10 kašika brašna ili gustina
  • 10 kašika šećera
  • 250 g maslaca

Za glazuru

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Priprema:

1. Odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Dodajte šećer, još malo mutite, pa kada smesa postane čvrsta, umešajte žumanca, brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte kašiku kakaoa i promešajte kašikom ili varjačom.

2. Tepsiju namažite uljem i ravnomerno pospite brašnom, zatim sipajte smesu za koru i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Testo je gotovo kada se ivice kolača odvoje od pleha.

3. Špinujte 20 kašika šećera sa malo vode, pa kada tečnost vri tri do pet minuta, prelijte je preko prohlađene kore.

4. Sipajte litar mleka u šerpu, dodajte šećer i kuvajte dok ne provri. U zasebnoj posudi pomešajte 10 kašika gustina ili brašna sa malo vode, tako da dobijete smesu gustine kao za puding ili palačinke, pa ulijte u proključalo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, pa mu dodajte puter i sve dobro umutite mikserom.

5. Stavite fil preko natopljene kore, te preko njega ravnomerno rasporedite glazuru od čokolade i tri kašike ulja.

6. Kolač stavite u frižider i ostavite da odstoji nekoliko sati pre služenja. I ne, ne morate ga dekorisati.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike