Recept dana: Torta Fijadora, jedna od najlepših starinskih čokoladnih koju su mlade domaćice skroz zaboravile

12.01.2024

07:58

0

Autor: K. O.

Iako je zahtevna za pripremu, sa prvim zalogajem ćete shvatiti da vam se trud isplatio

Recept dana: Torta Fijadora, jedna od najlepših starinskih čokoladnih koju su mlade domaćice skroz zaboravile
Copyright Printscreen/Youtube/Šta za ručak

Postoje neke poslastice koje su vremenom počele da se prave sve manje i manje, dok maltene nisu postale potpuno zaboravljene.

Jedna od njih je i starinska čokoladna torta pod nazivom Fijadora. Sigurni smo da ovo ime ili nikad niste čuli ili ga barem jako dugo niste čuli. A u pitanju je jedna od najlepših čokoladnih torti koje su spremale naše bake.

Možda je za to donekle krivac i ubrzani stil života jer je za njenu pripremu potrebno vreme - fil se kuva na pari, priprema se dve vrste korica.

Kad nađete vremena, odvažite se da se upustite u ovu kulinarsku avanturu jer ćete već na prvi zalogaj shvatiti da je vredelo.

I mi smo se zapitali zašto je ova čarobna torta dobila ime Fijadora i nažalost taj podatak nismo uspeli da nađemo.

Ipak, to nas ne sprečava da potpuno uživamo u njenom savršenom ukusu.

Vreme pripreme:

  • 120 minuta

Sastojci:

Tamna kora:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 10 g vanilinog šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa

Svetla kora:

  • 5 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 10 g vanilinog šećera
  • 150 g seckanih oraha
  • 1 kašika brašna

Fil:

  • 5 žumanca
  • 1 celo jaje
  • 8 kašika šećera
  • 10 g vanilinog šećera
  • 100 g čokolade
  • 250 g putera (margarina)
  • 200 g šlaga umutite sa 400 ml mleka za premazivanje na kraju

Priprema:

Najpre se priprema tamna kora, tako što se odvoje belanca od žumanaca. Umutite belanca u čvrst sneg, dodate žumanca, šećer, kesicu vanilinog šećera.

Potom pomešate brašno, mlevene orahe i kakao, pa to sipate u umućena jaja. Lagano se umeša žicom. Smesu sipajte u kalup prečnika 25 cm koji ste obložili pek-papirom, a stranice namazali uljem. .

Koru peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.

Printscreen/Youtube/Šta za ručak
 

Zatim se priprema bela kora. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa šećerom dodate vanilin šećer. Kada je sve dobro umućeno dodajete seckane orahe i kašiku brašna. Umešate žicom, pa prespete u kalup kao i prvu. Peče se isto kao i prva kora. 

Kada su gore gotove ostavite ih da se ohlade.

Onda tamnu koru isečete na pola (koncem ili nožem kako vam je lakše).

Fil se priprema tako što se žumanca doda jedno celo jaje, šećer i kesica vanilinog šećera. Umutite mikserom da bude penasto.

Potom sipate u šerpu i kuva se na pari 15 minuta uz neprestano mešanje.

Kada se zgusne, doda se čokolada i meša dok se sve lepo ne istopi.

Sklonite sa šporeta, doda se jedan iseckani puter ili margarin. Mešati dok se ne istopi.

Ostaviti fil da se prohladi. Pre filovanja kora umutite mikserom ohlađeni fil.

Torta se ređa tako što se najpre stavi tamna kora, premaže se filom, pa onda ide svetla kora koja se premazuje filom, pa ponovo tamna. I nju premažite filom.

Kada se ohladi možete je dekorisati po želji. Odozgo možete ili samo posuti orahe, mlevene ili seckane, napraviti čokoladni ganaš i preliti je ili umutiti šlag, pa je premazati.

Šta god odlučite, ukus će biti fantastičan.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike